Новини Хотели

Таксите за визите се вдигат, без за руските туристи

  01.07.2021 10:02  
Таксите за визите се вдигат, без за руските туристи

Наскоро обявеното поскъпване на турстическите визи от външно министерство предизвика изключителен смут в туристическия бранш. Според много от експертите в областта, увеличението на цената на входните краткосрочни визи за граждани на трети страни извън ЕС, които искат да посетят България, ще бъде пагубно за българския туризъм. В подобна тежка икономическа криза се предполага, че таксите трябва да бъдат намалени намалени, за да се улесни максимално пътуването в България. Според Георги Щеревпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), броят на туристите би се покачил с до три пъти при подобно решение.  

“Предлаганото увеличение няма да се отрази на специалната визова такса, която плащат гражданите на страни със споразумения за улесняване на визовия режим с ЕС. Тази такса е 35 евро и се отнася до Руската федерация, Азербайджан, Армения и Беларус. Също така, според текста на внесеното предложение, визовата такса за деца от 6 до 12 години ще отпадне изцяло. Това в МВнР отчитаме като възможност за бъдещо улеснение за туристическия бизнес”, коментираха от външно министерство за TravelNews. Друга промяна, която се предлага, е да се намали от 15 лв. на 5 лв. таксата за удостоверяване с „Апостил” на документи, издадени от български учреждения. В момента различните държавни органи събират тази такса в различен размер.” 

България следва общата визова политика на ЕС. Според актуалното европейско законодателство таксата за визите за краткосрочно пребиваване трябва да е единна за всички държави членки. Към момента всички държави в Шенгенското пространство, както и Румъния са въвели таксата от 80 евро за краткосрочна виза. “Таксата бе въведена от повечето държави през февруари 2020 г., когато влязоха в сила измененията на Визовия кодекс. България обаче отложи повишаването на таксата поради пандемията с КОВИД-19 и с оглед улесняване на туристическия бранш с цяла една година. Поради тази причина сега се предлага да бъде въведена и след края на този туристически сезон от октомври 2021 г., обясниха от външно министерствоКъм този момент изпълнението на шенгенските изисквания е неотложим ангажимент и България ще направи всичко възможно да го изпълни по-скоро.  

Служебният министър на туризма Стела Балтова обеща по време на среща с БХРА, че до края на мандата на служебния кабинет ще заработи онлайн визов център за входни визи за България. Това е част от осъвременяването на визовите системи на Европейския съюз и тази модернизация е една от важните теми на международно ниво, по които МВнР работи.  

 

В момента МВнР е осигурило възможност за максимално улеснен начин за подаване на визи от туроператорите в държави, чиито туристи са важни за пазара у нас. Туроператорите в Русия, например, а и в Турция, подават по електронен път в консулските ни служби заявленията за визи, като след това ги носят в консулските ни служби и на хартия. По българското и европейското законодателство, визите трябва да се издават под формата на визов стикер в паспорта, казаха още от МВнР. 

Въпреки опасенията на БХРА, че секторът бива неглежиран и умаловажаван, от външно министерство допълниха, че се стремят да работят в интерес на туристическия бизнес. 

 

Йоана Шомова 

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати