Анализи

Само три държави в света са напълно отворени за туристи без ограничения

   
Само три държави в света са напълно отворени за туристи без ограничения

Към 1 юли 29% от дестинациите в света имат напълно затворени граници за международен туризъм. Те са предимно малки островни държави в Азия и Тихия океан. Само три дестинации са отворени за туристи без никакви ограничения - Албания, Доминиканската република и Коста Рика, показват последните данни на Световната туристическа организация - UNWTO.

Повечето дестинации са затворени от май 2020 г. или дори по-дълго. Всяка трета или около 34 процента от всички дестинации в света са частично затворени, а 36 процента искат отрицателен резултат от теста при пристигане, в някои случаи в комбинация с карантина.

Поради появата на нови видове коронавирус, 42% от дестинациите по света са въвели специални ограничения за посетителите на дестинации с обезпокоителни варианти, от спиране на полети и затваряне на граници до задължителна карантина. 

Освен това Световната туристическа организация посочва, че съществува връзка между скоростта на ваксинация и облекчаването на ограниченията, така че дестинациите с по-високи нива на имунизация са в по-добра позиция за лесно връщане на туризма.

Правителствата трябва да играят ключова роля за това възстановяване чрез секторно сътрудничество, използването на данни и цифрови решения за безопасно пътуване и престой, което заедно с глобалното въвеждане на ваксинацията трябва да доведе до повишена международна мобилност и премахване на ограниченията в следващите седмици и месеци.

Най-малко затворени дестинации в Европа

Според Световната туристическа организация, Европа е регионът с най-малко затворени дестинации от 1 юли - 13%, за разлика от Азия и Тихия океан, където 70% от всички дестинации са затворени за международен туризъм. В Северна и Южна Америка една пета от местата са затворени за международни туристи, в Африка 19 процента, а в Близкия изток 31 процента.

Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати