Новини Събития

Пристигащите от червена зона могат да си направят PCR тест и у нас

   
Пристигащите от червена зона могат да си направят PCR тест и у нас

Пристигащите от червена зона на заболеваемост от коронавирус могат да си направят PCR тест и у нас. Ако е отрицателен, ще бъдат освободени от 10-дневната карантина. Това каза на брифинг в МЗ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че общите правила и признаването на европейския сертификат важи най-вече за страните, които са в жълтата и зелената зона, тъй като държавите имат право на индивидуални мерки, по отношение на страните в червената зона.

"Моята отговорност е да предотвратя внос на опасни варианти, за да не се повторят вълни от тези, през които вече преминахме. Напълно съм наясно, че всяка нова мярка затруднява свободното движение на хора. Свели сме до минимум тези изисквания. Вижте какво прави Китай за собственото си граждани – 16 дни пълна карантина, тестове..."

По повод ограниченията за влизане от Великобритания в разгара на туристическия сезон епидемиологът подчерта, че и досега, въпреки че сравнително отдавна сме в зелена зона, не е имало чартъри от тази страна. 

Главният здравен инспектор очерта и кои са страните, в които в момента има сериозно увеличение на броя заразени с Делта вариант: Гърция, Кипър, Испания, Португалия. По думите му в Нидерландия ситуацията също се влошава с доста бързи темпове.

По повод предоставянето на безплатни PCR тестове за пътуващите българи доц. Кунчев съобщи, че страната ни има заявка за PCR и бързи тестове за над 1 млн. и 600 000 лв. точно с цел улесняване на движението.

Той каза още, че по граничните пунктове вече има достатъчно устройства за проверка на сертификати и страната е готова за големия приток на пътуващи през юли и август.

Според доц. Кунчев нова вълна през септември и октомври е оптимистичния вариант.  

"До седмица-две ще започне ръст на случаите, от нас зависи колко ще е бърз. Ако постигнем по-висок имунизационен обхват, ще е по-леко, ако не успеем, ще се повтори това, което се случва в Гърция и Кипър", обясни главният здравен инспектор.

По думите му дали да има ограничения за неваксинираните е въпрос от социален и политически характер, но като епидемиолог смята, че хората, които работят с рисков контингент, трябва да бъдат имунизирани срещу коронавирус. Според него при 16% напълно ваксинирани е неизбежно да се стигне до подобни мерки.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати