Новини Хотели

Хотелиерите в Слънчев бряг не искат властта да стряска с Ковид новини

  27.07.2021 19:08  
Хотелиерите в Слънчев бряг не искат властта да стряска с Ковид новини

С писмо до премиера и до министерствата на туризма, икономиката, финансите и здравеопазването  от Съюза на собствениците в Слънчев бряг настояват за по-умерен тон при разпространението на информацията, свързана с ковид ситуацията в страната. Според бранша тя вреди на туризма. Освен това хората, които работят в сферата, също се чувстват несигурни, заради прогнозите, които се дават. Част от служителите напускат и си търсят работа в други браншове, което също затруднява сезона.

Мрачните прогнози за приключване на сезона и за ръст на заболелите  разколебават както туристите, така и оскъдния кадрови състав,това пречи на туризма, обясни Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците, пред БНР- Бургас:

Молим всички отговорни и държавни фактори, медии внимателно да се дават прогнози. Туризмът е такъв продукт, около който трябва спокойно и тихо да се работи.

Пламен Копчев, обясни, че още при обявяването на България за зелена зона са били направени резервации и заети всички хотели за август и септември от английски туристи само за един ден. В момента обаче, в който страната ни е забранила влизането в държавата и е сложила Великобритания в червената зона, са отпаднали всички резервации за двата месеца. А известен туроператор е отменил цялата си програма за 2021 година:

Оттук нататък ние не може да разчитаме на английския пазар, не можем да разчитаме на немския, на руския, а това са основните пазари за Слънчев бряг.

В комплекса са отворени повече хотели, отколкото миналата година. Повече от половината обаче са затворени. В момента има туристи от България Румъния, Украйна и малки групи от Полша, Чехия, Унгария, Дания, Холандия и Германия.

Пламен Копчев поясни още, че хората, които работят в сферата, също се чувстват несигурни, заради прогнозите, които се дават. Част от служителите напускат и си търсят работа в други браншове, което също затруднява сезона.

Ако ни оставят да работим спокойно и август, и септември, мисля, че сезонът, може да завърши на някакво средно ниво, уточни Копчев.