Новини Турагенции

От 6 август Италия въвежда новите правила със сертификатите

   
От 6 август Италия въвежда новите правила със сертификатите

На 6 август в Италия влиза в сила системата "Зелен пропуск" ("Green Pass"), която на практика ще е единственият възможен начин за хранене в заведения на закрито, посещение на кина, театри, музеи, басейни, фитнес зали, спа центрове, фестивали, казина и други.

Само тези, които разполагат със зелен пропуск, ще имат достъп до тези места.

При обявяването на новите правила управата на Колизеума сравни сертификата с tesserae hospitalis, древноримски документ за признание и своеобразна покана, съдържаща имената на гостите. Без този документ туристите няма да бъдат допускани в Колизеума и останалите италиански музеи, а сумите за вече закупени билети няма да бъдат възстановени.

От 6 август посещението на Ватиканските музеи също ще е възможно само със зелен сертификат.

Яденето на открито, както и пиенето на кафе на бара ще са възможни и без пропуска, засега той няма да се изисква и за пътуване в обществения транспорт или на борда на самолет в Италия. 

Какво представлява зеленият пропуск в Италия?

Зеленият пропуск е добавка към европейския COVID сертификат и удостоверява, че приносителят му е ваксиниран поне с една доза ваксина, преболедувал е инфекция от COVID-19 през последните шест месеца или има отрицателен PCR тест от последните 48 часа.

Как да се сдобиете със зелен пропуск?

Живеещите в Италия и тези, които са ваксинирани там, могат да свалят пропуска от специален сайт с кода, който са получили като SMS след ваксинацията (тук). Чужденците от Европейския съюз ще могат да ползват ваксинационните сертификати, издадени от собствената им страна вместо италианския зелен пропуск.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати