Хотели

Кунчев: Ново затваряне не предстои

   
Кунчев: Ново затваряне не предстои

В края на тази седмица можем да стигнем 1000 случая на COVID-19 на ден, но не предстои ново затваряне. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „

Все още не сме в пика на 4-ата вълна на COVID-19. Заболяемостта за 14-дневен период в страната е около 60 на 100 000. Това още е началото на вълната, но много бързо се развиват нещата. В Германия за 10-12 дни се удвояват случаите. И при нас това започна. Няма драматизъм, очаквахме го. Ще преминем и през 4-тата вълна, стараем се да е с по-малко загуби“, посочи Кунчев.

„Трудно е да се каже кога ще преминем през тази вълна. Всички предричаха, че това ще стане в края на септември и началото на октомври. Според мен ще стане малко по-рано. С този нарастващ темп ние още в края на този месец ще имаме по-високи стойности. Ние сме доста по-добре подготвени, хората свикнаха и знаят какво да правят, болниците са подготвени, има и изработен и механизъм как се лекува. Имаме обаче и много ниско ниво на имунизирани, което ще окаже влияние, защото това е вълната на неимунизираните и на по-младите“, заяви той.

По думите му в края на тази седмица можем да стигнем 1000 случая на ден. „В края на месеца е малко далечно за прогноза. Много зависи от нашето поведение. Има няколко заблуди, едната от които е, че мерките не действали. Напротив, мерките действат, но не във вида, в който ни се иска. Много е важно търсенето на баланс. Втората голяма заблуда е, че се фаворизират някои мерки за сметка на други. Можете да си миете ръцете колкото искате, но това е заболяване, което приемаме от въздуха. Бих препоръчал дезинфекция на въздуха. Препоръчвам да се избягва посещението на места със струпване на много хора. Колкото по-далече сме и сме с маска, толкова по-добре“, добави той.

„Близо сме до „оранжевата зона“, но това не е толкова важно. Зависи коя „оранжева зона“ имаме предвид. По нашия план това е над 100 на 100 000, а сега сме 60. По класацията на Европейския център вече почти сме в тази зона, защото там е 60 на 100 000. Още вървим нагоре, но ако успеем само с такава заболяемост да преминем през тази вълна, това ще е задоволително“, заяви Кунчев.

„Най-трудно е да се постигне баланс с мерките. Не предстои ново затваряне, защото хората са уморени, а чудеса не стават. Можем да намалим малко вълната, но тя ще се състои така или иначе. Ако обществото не осъзнава и не иска да се пази, няма какво да се направи“, уточни той.

„Удачно е да има предимства за ваксиниралите се. Ако можем да осигурим начин да няма толкова ограничения за ваксиниралия се човек, да му дадем предимство като при пътуване например, е много по-добре. Предимствата са въпрос на политическо решение какво точно ще бъде. Когато имаме 18-19%, тази мярка е малко трудно ще работи, защото са много малко хората. По-важното е да се осигури безопасна среда за хората. Обмислят се всякакви варианти - всичко, което работи, за да имаме високо имунизационно покритие. Това е изходът от кризата, решението на проблема и ключът и той трябва да се използва. Каквото и да бъде, хората по света търсят начин да мотивират населението, за да се стигнат заветните 70-80% ваксинирани", допълни той.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати