Събития

България очаква 8 млн. туристи тази година

  09.08.2021 12:06  
България очаква 8 млн. туристи тази година

Европейците са по-смели, когато става въпрос за пътувания. Те се чувстват прекрасно в България, тъй като няма толкова много ограничения - не трябва да се носи маска навън, може да посещаваш ресторантите и кафета, без да си ваксиниран. По тази причина имаме два пъти повече чужденци в сравнение с миналата година.

През август се очаква да надхвърлим 1,5 млн. чужденци, които ще влязат в страната, при 740 000 миналата. Това е с около 28% спад спрямо 2019 г. При 2 556 000 чужденци, преминали през границата през 2020 г., тази година ще имаме около 8 млн. Това каза доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако бяхме пуснали туристите от Русия и Великобритания щяхме да достигнем от 8,8 млн. до 9 млн. чуждестранни туристи, което щеше да бъде с около 30% по-високо от миналата година", каза Драганов.

Август е много силен, но имаме спад в началото на годината с около 50%, ще имаме спад и в края на годината, който ще бъде 40%, така че средно за годината ще бъде около 35%, прогнозира той.

От думите на госта стана ясно, че плажовете по Черноморието са пълни, като туристите се оплакват, че няма достатъчно шезлонги и чадъри.

„Ние предупреждавахме, че след 25 юли ще има много туристи по морето, като дори няма да има места за паркиране, но тогава не предвидихме, че няма да има и шезлонги. Големият натиск е върху чадърите и шезлонгите, дори и без чужденци места няма“, каза Драганов.

Той смята, че през 2020-2021 г. устойчив е семейният туризъм, малкият корпоративен, както и хората, които са създали качествен туристически продукт.

Гостът коментира новината, че от служебното правителство да предложили идеята да се дават туристически ваучери на хората, които ще се ваксинират.

Аз съм на противоположното мнение – до 1 ноември ваксините трябва да бъдат безплатни, като трябва да се използват всички дози, закупени от правителството, а не да се раздават на трети страни. Не приемам възнаграждение за непроявена интелигентност. Аз не искам да тежат на моя джоб като данъкоплатец онези, които развиват теорията, че не е добре да се ваксинират, смята гостът.

"Всеки, който е против ваксините, трябва да си понесе последиците и да плаща за лечението си, а не да унищожава моите пари като данъкоплатец, които съм дал за закупуване на ваксина".

Доц. Румен Драганов подкрепя идеята за предоставяне на туристически ваучери на учениците, пенсионерите и работниците.

Учениците трябва да получат ваучери от гледна точка на това, че ще могат да обиколят страната и да се запознаят с историческите и културните паметници, които са част от тяхната образователна програма. При пенсионерите има самотни хора, които трудно се ангажират да пътуват, като въпросът не е само финансов. Работниците вече имат ваучери за храна, но идеята е те да се използват и за почивка.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати