Новини Турагенции

Българите за пръв път ще наблюдават Северното сияние от небето

   
Българите за пръв път ще наблюдават Северното сияние от небето

Мнозина мечтаят да видят Aurora Borealis или така нареченото Северно сияние. Светлинното “шоу” привлича хиляди туристи ежегодно. Природният феномен се вижда най-добре между септември и април. Зрелището може да се наблюдава от Канада, Норвегия, Финландия и Исландия. Но с туроператора “Александър тур” Северното сияние може да бъде видяно и от небето. Компанията организира наблюдателен полет, от който българите ще могат да се насладят на загадъчното сияние от комфорта на илюминаторите на самолета.

Надежда Стоянова от “Александър тур”, която е начело на проекта “Звезден полет” сподели пред TravelNews: “Предлагаме за пръв път пътуването на българския пазар и има наистина голям интерес. Засега повече от половината места са заети. Предложението е наистина уникално. Организираме пътуването конкретно за всички ценители на природата и нейните удивителни красоти и феномени”.

Експертите препоръчват предварителна подготовка за събитието.

За да се наблюдава Северното сияние е нужно нощта да е тъмна, да няма облаци и зрителите да са далеч от изкуствените светлини на града. “Александър тур” взимат предвид нужните условия и затова не са обявили точна дата на полета. По план той ще се състои в периода 9-27 ноември 2021 г., като с помощта на учени от БАН ще се определи най-подходящият ден за наблюдение на Aurora Borealis.

Цените за панаромания полет започват

от 1176 лв на човек и включват самолетни билети и ръчен багаж до 10 кг с размери 55х40х23 см. Пакетът се състои от полет с авиокомпания Bulgaira Air с начална и крайна точка София. Цялата екскурзия ще отнеме не повече от 12 часа. След излитане в 18:00 от Терминал 2 на софийското летище гостите ще пътуват няколко часа, за да могат в 22:00 местно време да се насладят на Сиянието над Фарьорските острови в Северния Атлантик. Следва спирка в Тромсьо, Норвегия, където туристите ще могат да слязат от самолета и да видят Сиянието и от земята. След което ще отпътуват обратно за София, където ще пристигнат към 06:00. Със сигурност програмата предполага една незабравима нощ.

Стоянова допълва:

“Подобно преживяване наистина е един път в живота. Постарали сме да направим пътуването възможно най-удобно, за да може туристите да се насладят напълно на Северното сияние от въздуха. На борда на самолета ще разполагат с всякакви удобства”.

Към цената е включен специален кетъринг на борда, който се състои от две хранения, безалкохолни напитки, чай, кафе и вода. Към пакета туристите получват и почистване на прозорците преди отпътуване, информационни материали за Северното сияние и беседа от професионален водач на български. Медицинската застраховка за 10 000 евро на ЗК Лев Инс също се покрива.

Съществуват множество легенди и митове

за причината за това спиращо дъха явление. Северното сияние от векове е обляно в мистика и магия, и именно това го прави толкова интересно. Тези, които търсят нестандартни природни гледки и приключения несъмнено ще се радват на подобно преживяване.

Пътуването се продава и от туроператора “Никона”.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати