Анализи Новини Транспорт

Авиокомпании залагат на ваксините, за да спасят бизнеса си

  30.08.2021 09:21  
Авиокомпании залагат на ваксините, за да спасят бизнеса си

Неваксинираните срещу коронавируса служители на американската авиокомпания Delta Air Lines ще трябва да плащат по 200 долара допълнително всеки месец за здравния си план, анонсираха от компанията, цитирани от Ройтерс.

Въвеждането на допълнителни вноски към здравните планове, които са изготвени от работодателите, е широко разпространена практика в САЩ. Големи компании например събират допълнителни средства от своите служители, които пушат.

Мярката на Delta Air Line влиза в сила от 1 ноември и чрез увеличените вноски компанията ще опита да ограничи финансовия риск от разпространението на коронавируса. Изчисленията на компанията например сочат, че допълнителните разходи за болнично лечение на коронавируса достигат 40 хил. долара на човек.

Засега синдикатите на пилотите в Delta не смятат да се противопоставят на идеята, защото мярката няма да обхване техните членове, които имат специално договорени здравни планове. Но не всички пилоти са членове на синдикат.

75% от служителите на авиокомпанията са ваксинирани. В последните седмици обаче техни служители се налага да постъпят в болница за лечение от коронавирус и справката показва, че нито един от тях няма завършен цикъл на ваксиниране.

Изискването за ваксиниране съвсем не е единичен случай - United Airlines вече направиха задължителна ваксинацията за своите служители, а Air Canada в момента наема само ваксинирани. От 31 октомври канадската авиокомпания ще уволнява или изпраща в неплатен отпуск всички, които нямат поставена ваксина срещу коронавируса.

Като цяло тези изисквания не са изненада - въздушният транспорт е сред най-тежко пострадалите от пандемията от коронавируса. Въпреки сигналите за възстановяване на икономиката American Airlines например съобщиха, че приходите през август са далеч под прогнозите на фона на по-малкия брой резервации и увеличените откази за пътуване.

Компанията засега залага на стимули за ваксинираните - допълнителен почивен ден през 2022 г. и 50 долара бонус.

В понеделник (23 август) Агенцията по храни и лекарства (FDA) в САЩ дадe пълно одобрение на ваксината на Pfizer/BioNTech и още тогава се заговори, че това може да отвори вратата на задължителното ваксиниране в страната.

Преди това ваксината се използваше под специално разрешение и още тогава компании се опитваха да насърчат своите служители да се ваксинират, за да опазят бизнеса си от затваряне при разпространението на по-заразния делта вариант.

Според анализите този вариант в момента е активен основно в щати, в които нивото на ваксинация е слабо.

Компаниите имат подкрепата на властите - президентът Джо Байдън призова частния бизнес да изиска от своите служители да бъдат ваксинирани. Нещо повече - от 12 септември всички работещи неваксинирани ще трябва да правят веднъж седмично тест за коронавируса.