Анализи

Изкуствен остров ще изникне незаконно в Св. Константин и Елена

   
Изкуствен остров ще изникне незаконно в Св. Константин и Елена

Решението за отпускане на близо 6 млн. лв. от резерва, с които "аварийно" да бъде променен брега и да започне изграждането на изкуствен остров срещу курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна, е било взето въпреки изричното становище на "Геозащита", че това изобщо не е необходимо. То e цитирано от регионалния министър Виолета Комитова в отговор на питане от народния представител Стела Николова ("Демократична България"). Според отговора проектът за строеж на изкуствен остров влиза в противоречие и с Генералната схема на българското Черноморско крайбрежие. Независимо от това на 18 февруари т.г. кабинетът на Бойко Борисов е одобрил финансирането като "непредвиден или неотложен разход за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия", пише сайтът "Дневник".

Според документите по възлагането на обществената поръчка за строителството островът трябва да се намира срещу новостроящ се петзвезден хотел (на мястото на някогашния "Бор") в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна. Той е собственост на акционерното дружество "Св. Св. Константин и Елена холдинг", чийто мажоритарен собственик е "Холдинг Варна". И двата холдинга са свързани с бизнес групата около "Химимпорт" и Централна кооперативна банка.

Проверка на "Дневник" показва, че предложението за финансиране на проекта за изкуствен остров е било внесено в Мнистерския съвет без каквато и да е обосновка от бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски (ГЕРБ). То е част от списък с "неотложни разходи", одобрени с едно от последните постановления, гласувани от кабинета на Борисов на заседанието му от 18 февруари т.г. Екзотичната идея държавата да построи изкуствен остров, който по-късно да бъде отдаден на концесия, минава през серия административни процедури. Всички те очертават технологията, по която държавата е харчила сериозен публичен ресурс без това да е необходимо и с твърде спорен резултат.

Пръв във веригата от длъжностни лица, участвали в реализацията на идеята за строителство на "авариен" остров срещу частния курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е бившият варненски областен управител Стоян Пасев.

На 17 август 2018 г. той изпраща до регионалното министерство писмо с въпрос кой е компетентният орган, който да разреши изработването на Подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП-ПП) за острова. Дългото наименование на проекта е "Морска част за дострояване на буна "Минерален басейн", крило север "Голям плаж" и крило юг "Малък плаж" в акваторията на Черно море при к.к. "Св, св. Константин и Елена", гр. Варна"

В отговор на запитването Пасев получава отговор, според който в качеството си на областен управител може да поиска от варненския Общински съвет издаването на разрешение за изработване на проект на Подробен устройствен план на държавния имот, в който трябва да бъдат доизградени брегоукрепителни буни. Този вид съоръжения винаги са изключителна държавна собственост, тъй като са свързани с бреговата ивица и навлизат в акваторията на Черно море.

Пак през 2018 г. в рамките на подготовката за изработването на плана, "Геозащита" - Варна, извършва инженерно-геоложки оглед на една от буните във въпросния държавен имот, която трябва да бъде достроена. Въз основа на данните от огледа е изготвено становище, в което между другото е записано и следното:
"Хидротехническото съоръжение буна, изградено в имота през 80-те и 90-те години на м.в., е ремонтирано, в добро състояние и изпълнява функциите си.

В Генерираната схема на българското Черноморско крайбрежие се препоръчва в участъка от н. Каваклар до н. Св. Георги да бъдат изграждани единствено съоръжения за "дистанционна защита, способстващи за прехвърляне на част от наносите от дълбочина в плитководната брегова зона и за поемане на част от вълновата енергия".
С цитираното становище категорично не се препоръчват напречни (на посоката на вълнение) брегоукрепителни съоръжения като това, за чийто първи етап по това време държавата вече се е подготвяла да похарчи 6 млн. лв. Аргументът в полза на това мнение е, че подобни конструкции не могат да бъдат ефективни за разширяване на плажните ивици и укрепването на брега.

Становището на "Геозащита" - Варна, обаче остава някъде между кориците на досието за подготвяната радикална промяна на брега северно от Варна и строителство на изкуствения остров. В същото време

 

процедурата продължава с пълен напред

 

Следващата стъпка е направена от кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ). На 20 септември 2019 г., в разгара на кампанията му за проведените тогава избори за местна власт, той внася в Общинския съвет на града доклад за одобряване на Подробен устройствен план за дострояване на северното и южното крило на една от буните в курорта "Св. св. Константин и Елена". Към доклада са приложени и две становища на екоинспекцията във Варна, според които извършване на оценка за въздействието на проекта върху околната среда не е необходимо.

Седмица по-късно - на 26 септември, изработването на плана е одобрено и така идеята за първия изкуствен остров по българското Черноморие е пусната на вода.

След като Общинският съвет във Варна одобрява Подробния устройствен план на терена, в който трябва да бъде извършена радикална и очевидно ненужна промяна на брега, главният архитект на града Виктор Бузев е определил етапите на проекта и е издал и необходимите за това две строителни разрешения за северното и южното крило на въпросната буна. Между двете трябва да се намира и бъдещят изкуствен остров. Падането на всички препятствия пред бързото напредване на идеята скоро дава и

 

първите причудливи резултати

 

"При извършени справки в Google maps са установени изградени съоръжения със странен вид и форма и с неясно предназначение, както и затваряне на част от акваторията северно от буната и образуване на залив, пише в отговора на парламентарното питане, изготвено от служебния регионален министър Виолета Комитова. В министерството няма налична информация и документация за характера и вида на предвидените за изграждане и вече изградени съоръжения в посочената територия и дали те имат брегоукрепителна, брегозащитна или геозащитна функция."

Средствата за реализацията на съоръженията със "странен вид и форма и неясно предназначение" край Варна са осигурени с Постановление на Министерския съвет от 18 февруари т.г. То е за отпускане от резерва на допълнително финансиране "за непредвидени или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия".

/Dnevnik.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати