Турагенции

Програмата за безплатните антигенни тестове е стопирана ненадейно след 9 дни

   
Програмата за безплатните антигенни тестове е стопирана ненадейно след 9 дни

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма” (СТТА ОБТ) алармира, че районните здравни инспекции спряха ненадейно предоставянето на безплатни антигенни тестове за организирани пътувания на български граждани. В писмо, изпратено днес до служебния премиер Стефан Янев, министрите на туризма и на здравеопазването Стела Балтова и Стойчо Кацаров, Сдружението пита КОЙ стопира програмата, която действа само 9 дни. Програмата бе договорена на 7 юли на среща с министър Балтова и главния държавен здравен инспектор. Тя започна да действа чак след два месеца подготовка и е спряна тихомълком на 9 септември. СТТА ОБТ научава от свой член в Пловдив, който получава следното писмо от местната здравна инспекция (цитатът е точен):

Уважаеми туроператори,
Във връзка с изпратената от Вас заявка Ви уведомяваме, че по разпореждане на заместник-министъра към момента се преостановява предоставянето на бързи антигенни тестове.
Желаем Ви хубав ден,
РЗИ Пловдив
Габриела Бояджиева

„Проведохме десетки разговори с министър Балтова и нейния заместник Даниела Стоева, с безброй експерти от РЗИ-София, и Министерството на здравеопазването. От тях научихме само, че координация между държавните институции няма. Възмутени сме от ненадейното спиране на програмата след нейното широко рекламиране в медиите. Разочаровани сме, тъй като положихме огромни усилия и създадохме очаквания у клиентите си, че ще облекчим поне малко финансовата тежест. Тези тестове бяха възможност браншът да заработи. В същото време министър Балтова с апломб отчита бомбастичните 685 млн. лв. директни помощи към туризма само в рамките на служебния кабинет ”, посочва Павлина Илиева, председател на ОБТ.  
Нито едно държавно ведомство не е изпратило досега официална информация по какви причини програмата е спряна. От ОБТ напомнят, че туристическият бизнес е на улицата, защото мерките, които се съгласуват и изработват в продължение на месеци и високопарно се отчитат в медиите, работят по 9 дни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати