Новини Събития

SpaceX изведе първите си астронавти-туристи в космоса

   
SpaceX изведе първите си астронавти-туристи в космоса

SpaceX изведе първите си космически туристи в орбита. Това стана над Флорида, като за целта компанията използва новата версия на капсулата Crew Dragon, съобщава CNET.

Екипажът е от четирима души, като всички са цивилни, т.е. няма нито един обучен, професионален астронавт на борда. Те достигнаха височина по-голяма от тази на Международната космическа станция (МКС), което е и сериозен тест за самата капсула, тъй като досега тя не е използвана толкова високо.

Crew Dragon и екипажът ще прекарат три дни в орбита, като през това време ще правят по една обиколка около Земята на всеки 90 минути. Планът предвижда капсулата да се върне на Земята в събота и да кацне в океана близо до Флорида.

Новата версия на Crew Dragon има по-големи отвори в купола и осигурява по-добра гледка навън. Орбитата ще е на височина около 575 км., така че няма да има диспут дали екипажът наистина е в космоса, тъй като това е над 150 км. по-високо от МКС. Очакванията са екипажът да изпрати и доста красиви снимки на Земята.

Макар екипажът да е от космически туристи, те ще изпълнят и мисия. Тя ще е психологическа, като учени ще следят тяхното поведение и промени в когнитивните способности. Също така ще се извършват анализи на здравословното им състояние и съня, за да се види как космосът се отразява на обикновените хора.

Мисията е платена от Джаред Исаакман, който купи всички четири места през февруари т.г. Реално запази само едно място за себе си и подари останалите на обикновени хора. Едно от тях беше дадено на служител от детската болница "Сейнд Джуд", а друго - на дарител на здравното заведение след томбола. Четвъртото място беше дадено на професор по геология, спечелил онлайн конкурс на Исаакман.

Четиримата нови космонавти не са напълно неподготвени. Те преминаха няколко месеца тренировки, за да са готови за полета и задачите, които ще трябва да изпълняват на борда на капсулата.

Сега в орбита около Земята има 14 души - седем от МКС, трима в китайската космическа станция и още четирима на борда на Crew Dragon.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати