Новини Транспорт

Влакът Italo изминава Болоня - Флоренция за 37 минути

   
Влакът Italo изминава Болоня - Флоренция за 37 минути

Пътуването със скоростния влак Italo от Болоня до Флоренция е истинско удоволствие. Разстоянието от 82 км се взима само за 37 минути. Italo предоставя точно това, което искате за междуградско пътуване: комфортни седалки и добро обслужване на борда при почти 322 км/ч, без нито едно от безпокойствата при пътуванията със самолет на къси разстояния.
Удобствата са многобройни: пътниците могат да се насладят на луксозни кожени седалки, безжичен интернет, както напитки и храна в бизнес класа.

Когато бившият шеф на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло се обажда на своя колега и приятел Диего дела Вале през 2006 г. и му предлага да създадат компания за управление на високоскоростни влакове, приятелят му го пита какво е пил предишната вечер. След 12 години двамата италиански предприемачи и техните съинвеститори, които влагат 1 млрд. eвро от собствените си пари в рисковия стартъп, наречен Italo, се готвят да реализират печалба от първоначалното публично предлагане на компанията на фондовата борса в Милано.
Компанията NTV, собственик на Italo, е първият частен конкурент на държавната Trenitalia. Нужни са 6 години, за да пусне първия си влак по релсите, като преодолява редица регулаторни препятствия, сред които и ожесточеното противопоставяне на държавния жп гигант Ferrovie dello Stato (собственикът на Trenitalia, б.р.), като част от битките им завършват в съда.
Днес Italo е най-бързият влак в Европа, като превозва над 13 млн. пътници годишно. Заслужава си да го изпробвате. Цената на пътуване от Болоня до Флоренция и обратно е около 40 евро. Самолетният билет от София до Болоня и връщането е около 50 евро с Ryanair, като в сумата влиза малък кабинет куфар до 7 кг. Достатъчно е за прекрасно уикенд пътуване до Тоскана през есента.

Мирослав Иванов, Флоренция, TravelNews


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати