Новини Събития

Здравните власти обмислят сертификат и бърз тест за заведения и събития

  30.09.2021 22:30  
Здравните власти обмислят сертификат и бърз тест за заведения и събития

Заведения, клубове и дискотеки могат да пускат всички клиенти със сертификат за ваксинация срещу коронавирус, но освен този вариант се обсъжда да бъдат допускани и клиенти, за които на входа се осигурява бърз или антигенен тест и разбира се, при положение, че този тест е отрицателен. Същото се отнася за провеждане на конференции, семинари, музикални и спортни събития и други прояви от частен характер, пише News.bg.

Идеята коментира днес националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който присъства на награждаването на директорите на РЗИ в страната с плакети. "Това върви в Европа", поясни Кунчев и добави: "Щем - не щем - ако всички лица, посещаващи не само ресторанти, заведения, спортни прояви, са със сертификати или тест, няма особена логика да се правят сериозни отграничения", смята той.

Здравният инспектор държи да има по-големи отстояния само в залите по спортни занимания, тъй като там са повече възможностите за заразяване "заради емоцията".

"Вече има кореспонденция с организатори на музикални прояви, с отделни заведения, дискотеки и клубове, които са предложили да правят сами контрол с антигенни тестове на входа дори и за хората, които не си носят сертификат, за да осигурят, че всички присъстващи отговарят на изискванията. Ако всички в заведението са с отрицателен тест за коронавирус, нека работят на пълен обем, нямаме претенции. Това е методът, който навлиза", категоричен е Кунчев.

Иначе задължителна ваксинация здравният инспектор продължава да смята, че е нужна за определени групи по професионален признак - здравни и социални работници. Това засега не се приема, но неминуемо ще се стигне и до това, така е в Западна Европа, а сега и на Балканите започват да въвеждат, обясни Кунчев.

Той бе категоричен: "България не може да остане на това срамно място с 20% ваксинация, ние ще имаме много сериозни проблеми - и по отношение на посещения и туризъм. Не вземем ли мерки, ще си плащаме."