Турагенции

Туроператори ще съдят Министерството на туризма заради отрязани помощи

  01.10.2021 09:37  
Туроператори ще съдят Министерството на туризма заради отрязани помощи

Над 30 туроператори и туристически агенти ще заведат дела срещу Министерството на туризма, защото са отрязани от последната държавна помощ за възстановяване на пари на клиенти. Това обяви за TravelNews Одесей Спасов, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на „Партнер травел“. На други компании не са одобрени пълните размери на сумите, за които са кандидатствали. Според Спасов фирмите ще обжалват пред Административен съд, защото са отстранени неправомерно заради технически грешки в системата за подаването на документите, известна като СУНИ (Система за управление на националните инвестиции). Туроператорите вече са подали жалби в нея и са входирали такива в Министерския съвет. Те твърдят, че са попълнили правилно всички документи и са получили потвърждение.

„Имаме огромни суми да връщаме и сме изправени пред фалит. Все още не можем да подадем искове в съда, защото министърът на туризма Стела Балтова бави заповедите, с които ни отказват средствата. Вече 20 дни чакаме министерството и не знаем причините за забавянето“, коментира Спасов. Той настоява да бъдат обявени публично фирмите, на които им е отказано подпомагане, и причините, за да знаят клиентите с цел да се тушира напрежението. Според него умишлено се крият фирмите от публичното пространство, за да не заведат общ колективен иск срещу министерството.

По думите му цялата последна процедура за подпомагане на туроператорите е опорочена. По нея останаха неусвоени 5.2 млн. лв. от 16.4 млн. лв. Одисей Спасов предлага отстатъкът да бъде разпределен между отхвърлените фирми и тези с орязаните помощи. Министерството на туризма води консултации с бранша за пълното усвояване на парите, но засега се оправдава с липсата на Народно събрание.

Министерството на туризма одобри и изплати субсидии на 89 туроператори в началото на септември. Средствата са в размер на 11 254 576,97 лева. С тази подкрепа следва да бъдат върнати на потребителите сумите за неосъществени пътувания в периода 01.03 - 31.12.2020 г. Според данни на другата браншова организация – Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), компаниите дължат още 22 млн. лв. на клиенти. Последното Народно събрание гласува в актуализацията на бюджета 70 млн. лв. за туризма, от които 6 млн. лв. са посочени конкретно за туроператорите за връщане на суми към клиентите. В текста обаче не е записано кое министерство ще оперира със средствата.

Мирослав Иванов