Анализи

Стела Балтова: Ресторанти и хотели няма да затварят

   
Стела Балтова: Ресторанти и хотели няма да затварят

Министърът на туризма Стела Балтова сподели по БНТ, че пандемията няма да засегне туристическия сектор. Балтова коментира, че дори и при над 500 заболели на 100 000 няма да има затваряне на заведения. “Бизнесът има нужда да работи, но ще изискваме от него необходимата отговорност, за да няма локдаун.” Според нея е невъзможно бизнесът да се развива, ако има затваряне. Министърската стратегия е да не се стига до пореден локдаун и заведенията и хотелите да продължат да работят. 

Балтова е категорична, че туризмът в България се развива добре спрямо стуацията. Туристическият бранш е бил в пълна мобилизация през летния сеозн и са възстановени около 70% от нивата спрямо успешната 2019 година.

"Не мога да кажа, че сезонът е спасен, от гледна точка на това, че не сме се възстановили на нивата от 2019 г., но туризмът възвърна своята жизнеспособност. България показа, че е желана дестинация", заяви министърът.

Освен успеха на лято 2021, Балтова очаква и добър зимен сезон. “Миналата година България бе единствената дестинация, която не затвори зимния сезон. Проведохме среща с представители на нашите зимни курорти, предстои още една тази седмица. Считам, че те са обнадеждени”, коментира Балтова. По думите ѝ за сега най-големи притеснения имат какъв точно ще е режимът на допускане на туристите до до курортите. Хотелиерите очакват отново да посрещнат туристи от Чехия и Полша, които са били изненадващо много това лято у нас. 

Министърът споделя, че тече активна кампания по ваксинацията както на служителите в хотелите и заведенията, така и на всички граждани. “Правим това, за да се радваме на туристите и занапред”. 

Като голям плюс Балтова отчита новината, че от днес Израел изважда България от червената зона.  Това означава, че техните туристи вече няма да бъдат карантинирани при завръщането си от нашата страна. “Израелските туристи чакат с нетърпение да дойдат в България за ски и балнеотуризъм” обясни тя.  

Балтова споделя и за проблемите в инфраструктурата на много от Черноморските комплекси. Преобладаващите туристи през 2021 са били българи и често те не са имали лесен достъп до хотелите или не са откривлаи свободни паркоместа. Балтова е категорична, че за да се подобри туризмът и да се задържат българите на Черноморието инфраструктурата трябва да бъде подобрена драстично.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати