Анализи Новини

Министерството на туризма ще разпредели 30 млн. лв. на 44 000 фирми

   
 Министерството на туризма ще разпредели 30 млн. лв. на 44 000 фирми

Министерството на туризма обмисля да разпредели 30 млн. лв. помощи равномерно на 44 000 фирми, които работят в сектора. Това съобщи за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Средствата са предвидени в актуализацията на бюджета, където бяха гласувани общо 70 млн. лв. помощи за туристическия бранш. Предложението е направено от министерството на последната среща с представителите на бизнеса и министър Стела Балтова.  

„Това означава, че всяка една компания ще получи средно по 681.81 лв., което е нищо и ще означава едни похарчени напразно пари“, коментира Илиева. Според нея тези средства няма да помогнат на никой в този вариант. В актуализацията на бюджета е записано, че 30 млн. лв. трябва да подпомогнат туризма с посочени конкретни кодове на икономическа дейност. Сред тях са хотели, ресторанти, туроператори, туристически агенти, СПА центрове, фитнес центрове, барове, дискотеки, масажни студиа, козметични студиа и др. Общата бройка на фирмите по тези кодове достига 44 000, обясни Илиева. 

В четвъртък има поредна среща между бизнеса и министър Балтова за уточнения. След това трябва да бъде разписана процедурата и изпратена за нотификация в Европейската комисия. Целта е кандидатстването и отпускането на средствата да се случи до средата на ноември. Браншът настоява другите 30 млн. лв. също да бъдат вкарани по тази мярка, за да има по-голям ресурс от общо 60 млн. лв. За тях в бюджета не е записано как да бъдат разпределени и Министерството на туризма търси различни варианти и механизми. За остатъка от 10 млн. лв. е записано конкретно, че 6 млн. лв. трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лв. за екскурзоводите. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати