Анализи Новини

Министерството на туризма ще разпредели 30 млн. лв. на 44 000 фирми

  05.10.2021 10:20  
 Министерството на туризма ще разпредели 30 млн. лв. на 44 000 фирми

Министерството на туризма обмисля да разпредели 30 млн. лв. помощи равномерно на 44 000 фирми, които работят в сектора. Това съобщи за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Средствата са предвидени в актуализацията на бюджета, където бяха гласувани общо 70 млн. лв. помощи за туристическия бранш. Предложението е направено от министерството на последната среща с представителите на бизнеса и министър Стела Балтова.  

„Това означава, че всяка една компания ще получи средно по 681.81 лв., което е нищо и ще означава едни похарчени напразно пари“, коментира Илиева. Според нея тези средства няма да помогнат на никой в този вариант. В актуализацията на бюджета е записано, че 30 млн. лв. трябва да подпомогнат туризма с посочени конкретни кодове на икономическа дейност. Сред тях са хотели, ресторанти, туроператори, туристически агенти, СПА центрове, фитнес центрове, барове, дискотеки, масажни студиа, козметични студиа и др. Общата бройка на фирмите по тези кодове достига 44 000, обясни Илиева. 

В четвъртък има поредна среща между бизнеса и министър Балтова за уточнения. След това трябва да бъде разписана процедурата и изпратена за нотификация в Европейската комисия. Целта е кандидатстването и отпускането на средствата да се случи до средата на ноември. Браншът настоява другите 30 млн. лв. също да бъдат вкарани по тази мярка, за да има по-голям ресурс от общо 60 млн. лв. За тях в бюджета не е записано как да бъдат разпределени и Министерството на туризма търси различни варианти и механизми. За остатъка от 10 млн. лв. е записано конкретно, че 6 млн. лв. трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лв. за екскурзоводите. 

Мирослав Иванов