Заведения

Министерството на финансите предлага ресторантите да останат с ниско ДДС и през 2022 г.

   
Министерството на финансите предлага ресторантите да останат с ниско ДДС и през 2022 г.

Намалената на 9% ДДС ставка, с която се облагат доставките на храни и безалкохолни напитки в заведенията, бебешките храни и книгите да се прилага, докато страната е в извънредна епидемична обстановка. Това е едно от предложенията за промени в данъчните закони от догодина на Министерството на финансите, които бяха публикувани днес за обществено обсъждане на сайта на институцията, пише "Капитал". Предложението се прави без обосновка и без анализ какви са ефектите от действието на преференцията досега и какви ще бъдат догодина.

Данъчното намаление засяга един немалък сектор - този на заведенията и ресторантите. Той беше един от най-засегнатите от антиковид мерките бизнеси и вероятно ще продължи да търпи ограничения и при следващи вълни. От друга страна, заведенията са и един от най-рисковите откъм укриване на обороти сектори и това многократно е адресирано като проблем от Националната агенция за приходите (НАП). Всъщност заради тях преди кризата бяха въведени и спорните промени около т.нар. СУПТО в Наредба Н-18, която е свързана с отчитането на оборотите при продажби на крайни клиенти.

По-ниската ДДС ставка беше въведена през юли 2020 г. като вид противокризисна мярка със срок на действие до края на тази година. Политическото условие мярката да стане постоянна беше секторът да започне да се изсветлява, като затова беше вдигнат и минималният осигурителен праг за бранша от 610 на 800 лв. При обсъждане на актуализацията на бюджета в парламента преди няколко седмици обаче представители на НАП недвусмислено заявиха, че данните, с които разполагат към момента, не показват тенденция към изсветляване на оборотите.

Отново в посока работа на тъмно действа и друга помощ от държавата - тя дава ковид субсидии при условие за значително спаднал оборот. Вероятно някои заведения са изкушени да декларират по-малки числа именно с тази цел.

Как ще бъдат гласувани тези промени в евентуален бъдещ парламент обаче все още не е ясно. А ако това се случи при все още действащо служебно правителство рискът е по-скоро от залитане в популизъм. Най-малкото - след като веднъж беше дадена преференция за определени сектори - всеки останал също има право да поиска подобна. А в хаоса - има риск и да получи.

/ capital.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати