Събития

НДК е с ново ръководство

   
НДК е с ново ръководство

Пени Раева е новият изпълнителен директор на Националния дворец на културата (НДК). В новия съвет на директорите влизат още Росица Велкова от Министерството на финансите и Елена Карапаунова от Министерството на икономиката, съобщиха от Министерството на културата, цитирани от "Дневник".

НДК беше без ръководство, след като през август предишното подаде молби за освобождаване пред министъра на културата. Междувременно от ведомството назначиха одит на управлението на конгресния център, чиито резултати и досега не са станали публични. Преди време служебният министър Велислав Минеков обяви, че финансовото състояние на НДК е тревожно и че до 1 януари 2021 година загубата е била над 80 милиона лева, като той допусна, че се е готвила приватизацията на конгресния център.

Пени Раева вече е била изпълнителен директор на НДК - през 2013 година, тя е назначена в изцяло смененото ръководство от тогавашния министър на културата Петър Стоянович. Смятана е за близка до дългогодишния директор на НДК Христо Друмев, твърдят пред TravelNews от бранша. В съвета на директорите са назначени зам.-министърът на културата и пиар на ДПС Велислава Кръстева (председател), Антоанета Желязкова, Веселина Минчева, Олга Манолова. След 8 месеца - през юни 2014, Раева е заменена от Веселина Минчева. В периода 1985 - 2011 г. заема различни длъжности в НДК, сред които и зам.-генерален директор. По това време конгресният център се ръководеше от Христо Друмев.

Според официалната визитка от Министерството на културата Раева има две магистратури - по "Френска филология" от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" (1985 г.) и по "Международни икономически отношения и външноикономическа дейност" от УНСС (1993 г.). Работила е в международната заемна служба на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и като преподавател в Техникума по полиграфия и фотография. В периода 2012-2013 г. работи в Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел, от 2013 до 2014 г. е изпълнителен директор и член на управителния съвет на НДК, а от 2014 до 2015 г. е финансов директор на "ТТ" ЕООД. Пени Раева е член на управителния съвет на БХК и на Българската фестивална асоциация.

Росица Велкова е дългогодишен служител на Министерството на финансите, където е заемала поста зам.-министър на финансите (2017 - 2021), а към настоящия момент е директор на дирекция "Държавни разходи" в Министерството на финансите. В периода 2008-2009 г. участва в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия на ЮНЕСКО в Париж, където се обсъждат бюджетни, финансови и административни въпроси на организацията. От 2000 до 2001 г. е зам.-председател на Държавна агенция за осигурителен надзор. Велкова беше зам.-министър на Владислав Горанов по време на управлението на ГЕРБ 3, който беше отстранен от поста заради съмнения за връзки с бизнесмена Делян Пеевски.

Елена Карапаунова е дългогодишен служител на Министерство на икономиката, където от 2001 г. до момента е работила на различни ръководни позиции, които включват началник на отдел "Финансов", главен счетоводител и директор на дирекция "Финансово-стопанска дейност и управление на собствеността" в Министерство на икономиката. Преди това е работила като счетоводител в частния сектор. Има опит в управлението на проекти, финансирани по структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Преминала е обучения в областта на бюджетирането в публичния сектор.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати