Хотели

Хотели ще отпадат от пазара

   
Хотели ще отпадат от пазара
Живко Иванов (вляво), Георги Щерев, Димитрина Горанова, Жулиета Серафимова (вдясно)

Някои от хотелите ще отпаднат от пазара вследствие на Ковид пандемията, защото няма да бъдат рентабилни, заяви Жулиета Серафимова, генерален мениджър на „Гранд хотел Милениум София“ по време на Хотелския форум 2021 г. Това означава, че ще фалират. „Хотелиерството е бизнес и всеки търси печалба. Без нея няма как да издържи“, коментира тя. Според нея ситуацията в бранша ще продължи да бъде трудна и ще води до промени в работата. 

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев подчерта, че до днес хотелиерският бизнес въобще не е подпопогнат от държавата. Браншът се оправя и адаптира сам и по-добре от институциите. „Туризмът не е приоритет и за тези управляващи“, подчерта той. Според него летният сезон с 40-45 дни не може да бъде обявен за успешен и силен. Още повече, че голяма част от туристите са дошли в България по отложените пътувания от 2020 г. заради пандемията.  

Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), също смята, че силните в туризма ще оцелеят. По нейните думи важен фактор за пътуванията ще бъде ваксинацията. Малкото ваксиниран персонал в туризма в България и на населението ще се отрази на сектора. Това ще се усети още през зимния сезон, подчерта Горанова. 

Зам.-председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) Живко Иванов обяви, че хората ще продължат да пътуват и да идват в България. Според него най-големият проблем и предизвикателство пред бранша е загубата на кадрите. Те отиват в другите сектори, като най-много ги привлича ИТ индустрията. „Освен хората на ниското ниво, вече губим мениджърите си, които са бъдещето на една фирма“, коментира Иванов. По думите му фокусът в туризма трябва да бъдат работещите в него хора.  

Габриел Драгиев 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати