Анализи Новини

Зимният туризъм първи ще понесе удар от ниската ваксинация, тока и липсата на кадри

   
Зимният туризъм първи ще понесе удар от ниската ваксинация, тока и липсата на кадри
Малин Бистрин (вляво), Светла Василева и Мариян Беляков не са оптимисти за зимния сезон

Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри. В допълнение ако няма и сняг, сезонът ще бъде пълен провал. Тази позиция изразиха по време на "Хотелския форум 2021" Светла Василева, директор на хотел "Арена" в Самоков, Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, и Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и управител на хотелите "Молерите" и "Банско". Според тях ще има хотели, които въобще няма да отворят.
"Не знаем и все още не можем да определим цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството", коментира Мариян Беляков. По думите му няма дълъг хоризонт за планиране на зимния сезон.
Според него основните туристи отново ще бъдат българите. По принцип интерес има от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. Огромни запитвания се наблюдават от Полша. Той се надява да тръгнат и чартърите от Ирландия и Великобритания. "Всичко зависи от пандемията, слабата ваксинация, снежната покривка и тока", обясни Беляков.
Светла Василева обяви, че на Боровец и в региона се забелязва силен интерес от Ирландия и Великобритания. Предварителни резервации има от Гърция, Сърбия, Северна Македония. Възражда се интересът от Русия и Нидерландия, каза тя. Василева подчерта, че на този етап не може да се каже дали туристите от тези страни въобще ще дойдат. Не знае дали хотелиерите ще успеят да намерят и кадри, за да отворят. В Боровец и региона ще разчитат основно на българите.
Същото е положението и в Банско. "Хоризонтът на планиране е един месец. Благодарим на българския турист за миналия сезон. Добре дошъл е и през тази зима", обяви Малин Бистрин. Според него се наблюдава пълна неяснота и несигурност в сектора. Освен това държавата тотално не помагала на бизнеса.
 
Мирослав Иванов 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати