Анализи Новини Транспорт

Мехмет Гюркайнак: Turkish Airlines ще увеличава полетите до България

   
Мехмет Гюркайнак: Turkish Airlines ще увеличава полетите до България

казва в интервю пред TravelNews Мехмет Гюркайнак, генерален мениджър на Turkish Airlines в България

Каква е ситуацията с възстановяването на пътуванията в Turkish Airlines?

  • Създадена през 1933 г. с флот от само пет самолета, Turkish Airlines, която е член на Star Alliance, сега има флот от 372 пътнически и товарни самолети, и има полетна мрежа от 327 световни дестинации като 277 международни и 50 вътрешни, в 126 държави на пет континента. В момента в България оперираме от София и Варна. Имаме 14 полета на седмица, два пъти дневно от София до Истанбул, заедно с 4  полета всяка седмица от Варна до Истанбул. Освен това нашите пътници могат да се насладят на директен полет до Анталия два пъти седмично. Нашата цел е да повишим полетите си от София до същото ниво отпреди пандемията и да добавим още повече, за да предложим възможност за пътешествия около света с Turkish Airlines. От 1 юли 2020 г., след пълното затваряне в България, дестинацията Истанбул-София-Истанбул започна с 5 полета седмично. След това постепенно се увеличиха до 8, след това 10 и сега имаме 14 полета на седмица. През декември 2020 г. дестинацията Истанбул-Варна-Истанбул започна с 2 полета седмично, по-късно станаха 4  в летния график за 2021 г., а  полетите Анталия-София-Анталия са два пъти седмично в летния график за нашите гости, които пожелаха да се насладят отново на средиземноморските плажове.

Какъв е интересът на българите към Турция тази година? Има ли интерес към директния полет до Анталия?

  • Като се има предвид броят на туристите в Турция през първите 7 месеца на 2021 г., България заема второ място като страната с най -голям интерес, след Германия, с приблизително 500 000 посетители. Анталия е сред най -популярните турски дестинации за българските туристи с прекрасните си морски курорти и историческите забележителности, по която осъществявахме директни полети с нашата компания AnadoluJet два пъти седмично.

Какви са резултатите до момента по двете линии от София и Варна? Оправдава ли летището във Варна вашите очаквания по отношение на броя на пътниците?

  • Отчитаме страхотни резултати, когато става въпрос за пътуване от София и Варна до Турция. Решихме постепенно да увеличаваме полетите до Истанбул от българската столица и Варна, като отговор на постепенното връщане към нормалния живот и увеличаването на броя на пътниците от тези две летища.

Започнаха ли българите да пътуват до повече международни дестинации?

  • България вече има значителен пътнически потенциал, спрямо броя на населението на страната, с тенденция да пътува и да открива нови и по-далечни дестинации. Голям процент от нашите пътници пътуват до екзотични дестинации за почивка.

Какво ново планирате за българския пазар през 2022 г.?

  • За 2022 г. българският пазар вече е готов да преоткрие света отново и да пътува, но определящият фактор са процедурите за допускане на пътници в страните, които се променят постоянно. Много е трудно да се предвиди това преди зимния график, но ако всичко върви по план, можем да кажем, че ни очаква добър зимен сезон.

Какви нови дестинации по света ще пуснете до края на годината и през 2022 г.?

  • Turkish Airlines продължава да разширява международните си операции. В рамките на 2022 г. планираме да изненадаме нашите пътници с пускането на някои от най-популярните нови дестинации. Докато много други авиокомпании намалиха броя на дестинациите си, Turkish Airlines реши да ги увеличи въпреки ефекта от пандемията върху сектора. Наскоро добавихме две нови дестинации в САЩ към нашата полетна мрежа – Нюарк (Ню Джърси) и Далас (Тексас). За да разширим още повече дейността си, добавихме Ургенч и Фергана в Узбекистан и казахстанския град Туркстан към нашата мрежа. Turkish Airlines ще продължи да разширява своята несравнима полетна мрежа като авиокомпания, която лети до най-много точки по света.

Интервюто взе Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати