Новини Транспорт

Германското летище за нискотарифни полети Frankfurt Hahn фалира

  20.10.2021 12:20  
Германското летище за нискотарифни полети Frankfurt Hahn фалира

Германското летище за международни нискотарифни полети Frankfurt Hahn остава в историята. Аеропортът обяви несъстоятелност, съобщава Reuters, цитирайки решението на съдебно дело, публикувано във вторник. Германското летище обслужва полети от и до България - справка на сайта на летище „София“ показва, че авиокомпания Wizz Air лети 2 пъти седмично дотам.

Летището е 82,5% собственост на китайския конгломерат HNA. Той купи акциите от провинция Рейнланд-Пфалц, където е разположен авиовъзелът, през 2017-а година за около 15 милиона евро. Останалите 17,5% са собственост на провинция Хесен.

Преди фалита

Наскоро сътресения предизвика арестът на топ ръководители на финансово затруднената китайска компания HNA. Въпреки това, през октомври от корпорацията обявиха, че случващото се няма да се отрази на летището и че то се справя добре. Очвидно информацията не е била вярна. Най-вероятно проблемите на компанията, както и значително намалелите полети заради пандемията са довели до случващото се.

Дори преди пандемията обаче пътническият трафик бе намалял след първоначалния пик от около 4 милиона души годишно.

Летището е бивша база на американските ВВС, след което става база на нискотарифния ирландски авиопревозвач Ryanair. Аерогарата спечели най-много от бума в товарните авиопревози, резултат от засиленото онлайн пазаруване и проблемите с доставките по море.

Шефът на компанията – Майкъл О’Лиъри, предупреди, че клиентите на авипревозвача „ще се втурнат“ да летят из Европа следващото лято, тъй като ограниченията ще намалеят

Article source: https://money.bg/business/germanskoto-letishte-za-niskotarifni-poleti-frankfurt-hahn-falira.html