Турагенции

Туроператорите излизат на протест на 26 октомври

  20.10.2021 14:44  
Туроператорите излизат на протест на 26 октомври

Туроператорите излизат на протест на 26 октомври 2021 г. в 11 ч. заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяването на парите на клиентите. Това обяви пред TravelNews Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Протестът ще бъде пред Министерството на туризма. В него се включват освен ОБТ, но и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“. Управителният съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) ще вземе решение утре след поредна среща с Министерството на туризма, каза председателят на организацията Димитрина Горанова. Ако не бъдат предложени коткретни мерки, ще се присъединим към протеста, отбеляза тя.

Туроператорите искат предвидените в бюджета 41.2 млн. лв. да бъдат отпуснати спешно на туристическия сектор. „Настояваме средствата да отидат за ликвидност конкретно само на фирмите в туризма. Това са туроператори, агенти, хотелиери и ресторантьори“, подчерта Димитър Балтов. Той очаква протестът да бъде подкрепен още от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и двете сдружения на заведенията. Според него Министерството на туризма не иска да осигури средствата въпреки, че са предвидени в бюджета на държавата. „Министър Стела Балтова постоянно ни обяснява как не могат да бъдат отпуснати, защото не е разписано точно разпределението им в бюджета на държавата“, посочи зам.-председателят на ОБТ.

Димитрина Горанова допълни, че още на 6 октомври 2021 г. са изпратили писмо до Министерството на туризма, в което заедно с юристите на АБТТА, са препоръчали средствата да бъдат осигурени чрез Постановление на Министерския съвет. Нова среща с ведомството предстои утре на 21 октомври. Министър Стела Балтова е с COVID и е под карантина до края на седмицата.

В последния актуализиран бюджет бяха гласувани 70 млн. лв. за туризма от Народното събрание. Засега е ясно, че 30 млн. лв. от тях ще бъдат разпраделени на около 44 000 фирми в сектора по икономически кодове, включително и за фирми, които не са от бранша – фитнес центрове, СПА центрове, козметични студиа и др. За другите 30 млн. лв. не е записано в бюджета как да бъдат разпределени, като Министерството на туризма търси различни варианти и механизми. За остатъка от 10 млн. лв. е определено конкретно, че 6 млн. лв. трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лв. за екскурзоводите. Отделно има още 5.2 млн. лв. неоползотворени от последната помощ за туроператорите.

Мирослав Иванов