Новини

Чехия и Румъния също въвеждат зелен сертификат

  21.10.2021 09:42  
Чехия и Румъния също въвеждат зелен сертификат

След България и Сърбия, Румъния и Чехия обявиха, че въвеждат зелен сертификат за достъп до различни обществени обекти. 20 страни от ЕС вече използват такъв сертификат.

Румъния обяви нови мерки срещу COVID-19. От понеделник маските стават задължителни навсякъде, неваксинирани няма да могат да се придвижват през нощта, обяви президентът на страната Клаус Йоханис. Учениците излизат във ваканция за две седмици. Достъпът до повечето обекти ще бъде позволен само със зелен сертификат, а за неваксинираните лица ще има рестрикции. Единственото решение да се спре пандемията е ваксинация, подчерта държавният глава. Вчера Румъния регистрира нови 574 смъртни случая и почти 19 000 новозаразени.

Чехия въвежда мерки срещу COVID-19, след като броят на новите случаи подмина 3 000 - два пъти повече, отколкото преди седмица. В страната бяха проведени избори, а преговорите за коалиция тепърва предстоят. Въпреки това премиерът Андрей Бабиш обяви, че няма да чака избор на ново правителство, за да наложи мерки.

За влизане в заведения и клубове ще се изисква зелен сертификат. Спира безплатното тестване на пълнолетните и се намалява периодът на валидност на тестовете за коронавирус. Броят на ваксинираните в Чехия, подобно на доста държави от Източна Европа, е под средния за Евросъюза. Две трети от почти 11-милионното население са напълно имунизирани, докато в Европейския съюз процентът е 74.