Новини Събития

Латвия връща строгия локдаун – първа в Европа

   
Латвия връща строгия локдаун – първа в Европа
  БНР

В четвъртък в Латвия влезе в сила строг локдаун, въведен с цел да се ограничи бързото разпространение на коронавируса, който ще остане в сила до 15 ноември. През този период ще работят само магазини с стоки от първа необходимост и ще бъдат достъпни само най-необходимите услуги, пояснява TACC.

„В следващите дни и седмици решителните и отговорни действия на всеки гражданин на Латвия са от решаващо значение, като се спазват засилените мерки за сигурност, установени в страната. В същото време ви напомняме, че ваксинацията срещу COVID-19 ще продължи да бъде основната държавна стратегия за борба с вируса. Трябва да се отбележи, че строгите ограничения за неваксинираните лица ще останат в сила и след края на локдауна на 15 ноември. Поради факта, че 50% от населението на Латвия са завършили пълния курс на ваксинацията срещу COVID-19, част от обществото е защитено, но също така призоваваме тези граждани да проявят разбиране и солидарност с нашите лекари“, се казва в съобщение от кабинета на министрите в Рига.

По време на локдауна ще има полицейски час от 20:00 до 05:00 часа. В този диапазон латвийците ще имат право да са извън дома си само в случай на обоснована нужда, например работа или медицински услуги. През периода предприятията за битови услуги на пълен работен ден и магазините могат да работят от 06:00 до 19:00 часа. Дистанционната търговия е разрешена, при условие че фирмите осигуряват доставка на стоки на открито, а заведенията за обществено хранене могат да продават само храна за взимане за вкъщи или за доставка.

Работата на пълен работен ден е разрешена само в институции, които са необходими за непрекъснатото функциониране на икономиката и обществото. До 15 ноември са забранени всякакви събития - спортни, културни, развлекателни, както и предоставянето на услуги в областта на красотата, подобряването на здравето, дейности на открито, упражнения, спорт, туризъм. По време на локдауна са забранени и всички обществени събития, включително събирания, шествия, както и частни събития и събирания, с изключение на такива в рамките на едно и също домакинство.

Училищните ваканции са удължени до 29 октомври, а от 1 ноември редовното обучение ще бъде възобновено от ученици от първи до трети клас. Всички останали ще учат дистанционно до 15 ноември. Освен това всички хоби занимания и извънкласни дейности са отменени. От своя страна в предучилищните образователни институции по време на локдауна дежурните групи ще работят за деца, чиито родители трябва да работят на пълен работен ден. В професионалното и висшето образование учебният процес трябва да се осъществява дистанционно.

Държавната полиция на Латвия ще следи за спазването на наложените ограничения. Глобата за нарушаване на епидемиологичните изисквания за безопасност по време на локдауна за физически лица е от 10 до 2000 евро, а за юридически лица - от 140 до 5000 евро.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати