Турагенции

Туроператорите излязоха на протест с искания за помощ от държавата в момента

   
Туроператорите излязоха на протест с искания за помощ от държавата в момента

Туроператори се събраха на протест пред Министерството на туризма. Те настояват ведомството да направи програма за ликвидност за туроператори, агенти, ресторантьори и хотелиери, както и за възстановяване на средства на клиенти за неосъществени пътувания на стойност 41,2 млн. лева. Това може да стане през постановление на Министерския съвет, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ), което е един от организаторите на протеста.

Тези пари са налични с актуализацията на бюджета за тази година, където бяха предвидени 70 млн. лева за туризма. За 30 млн. лева министерството вече е задействало процедура, която е за ликвидна подкрепа и ще бъде разпределена между около 20 икономически кода, зад които стоят около 44 000 фирми. Те могат да се ограничат чрез критериите на програмата, но каква точно ще бъде тя, ние не знаем, обясни Павлина Илиева.

Предвидени са и 6 млн. лева за туроператори за възстановяване на суми за неосъществени пътувания, както и остатък от 5,2 млн. лева от предходна програма за връщане на пари на клиентите, подчерта Илиева. Тя напомни, че парите за бранша са отпуснати до 31 декември 2021 г. и ако те не се оползотворят дотогава, ще се върнат обратно в бюджета.

Илиева предрича нова и дълга криза в сектора с оглед поскъпването на тока и горивата. „Доходите на хората намаляват и те ще спрат да пътуват и ползват нашите услуги. Развлеченията отпадат първи при свиване на доходите и последни се възстановяват“, обясни тя. Според нея спадът в дейността на туроператорите е 83% и браншът бързо изчезва. По последните помощи са кандидатствали около 820 фирми от общо 3000, което означава, че повечето вече не функционират.

Средствата са необходими на бизнеса в момента, за да оцелеем през зимата, а не някога във времето, коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според нея парите ги има в бюджета и просто бързо трябва да бъдат отпуснати. С обещания не се живее, допълни тя.

Председателят на Сдружение „Туризъм“ Веницслав Кръстев посочи, че няма воля да се вземат спешни мерки за подпомагането на бизнеса. Затова сме обединени и протестираме пред Министерството на туризма за бързо отпускане на парите, подчерта той.

Проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), обяви, че Министерството на туризма продължава да спи по отношение на подпомагането на бизнеса. „Това министерство трябва да се събуди“, каза той.

Министърът на туризма Стела Балтова не излезе пред протестиращите. Тя покани представители на бизнеса в кабинета си, за да им обясни ситуацията и бъдещите мерки. Пред туроператорите се осмели да слезе зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя съобщи, че са подготвени четири мерки в подкрепа на туристическия бранш, които са свързани с усвояването на 70 млн. лева от актуализацията на бюджета за тази година. Мярката за 30 млн. лева за ликвидност е внесена миналата седмица в ЕК и до месец се очаква тя да бъде одобрена. Подготвени са проекти на постановления на Министерския съвет, с които са разработени две нови мерки по останалите пари до 70 млн. лева. Едната е за 6 млн. лева, които са предназначени само за туроператорите за възстановяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания. Втората мярка е за 30 млн. лева за туризма – туроператори, агенти, хотели и ресторанти, която ще бъде за погасяване на загуби в резултат на пандемията. За оставащите 4 млн. лева, които са за екскурзоводите, от Министерството също имат готовност да внесат постановление. От тази мярка обаче са изключени планинските водачи, тъй като изрично не са посочени в актуализацията на бюджета. Предстои ситуацията да бъде обсъдена с представители на планинските водачи и как да бъдат осигурени средства и за тях.

Ирена Георгиева обясни, че физическото разпределяне на парите при положение, че са налични всички нормативни актове до края на годината, би могло да се осъществи и в началото на 2022 година. Според нея ако не се оползотворят до края на годината има финансов механизъм да не бъдат загубени, а да се запазят и за 2022 г. По отношение на останалите от предходната програма 5,2 млн. лв. за туроператорите за връщане на пари на клиентите, от Министерството на туризма планират да направят отделна нова програма, по която се работи с Министерството на финансите.

В протеста се обединиха за първи път туроператорите от различните организации - ОБТ, Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение "Туризъм" и Алиансът на туристическата индустрия в България.

Мирослав Иванов

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати