Анализи Хотели

Зелен сертификат да се въведе за всички дейности вместо пълен локдаун

   
Зелен сертификат да се въведе за всички дейности вместо пълен локдаун

Зеленият сертификат трябва да се въведе за всички публични дейности и услуги вместо пълен локдаун, за да бъде овладяна пандемията и да започне възстановяването на туризма. Това заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Според нея сертификатът трябва да важи още за държавната и общинска администрация, за фирмите, търговия, за градския и междуселищния транспорт, за жп транспорта и всички други дейности, където има струпване на хора. Това е пътят да се избегне противопоставянето на обществения интерес и отделни бизнес сектори. „Категорично сме против локдаун и спирането на икономиката“, коментира Карастоянова.
Зеленият сертификат важи в повечето страни от Европейския съюз и дава резултати, като вече не прилагат локдаун и всички работят нормално. „Въвеждането на мярката и в България е правилна, но закъсняла. Трябваше да влезе в сила още през септември след летния сезон, а анонсирана още през юли“, обясни Карастоянова. Според нея това е европейска мярка, която влияе добре върху туризма и увеличава пътуванията. Без зеления сертификат няма да има туристи от Западна и Централна Европа в зимните ни курорти. Най-засегнати отново ще бъдат хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и екскурзоводите. Туристите търсят сигурни дестинации.  
България не може да си позволи да остане без никакви мерки, защото ще влезе във всички черни списъци и задраскана от картата на Европа за туризъм, смята Карастоянова. Германия вече налага карантина за неваксинираните българи. Според нея страната трябва да бъде сигурна и спокойна, за да има и повече чужди туристи през следващия летен сезон. „В противен случай ще се превърнем в Танзания на Европа, на която никой не вярва“, подчерта Карастоянова.
Италия, която пострада най-много в началото на пандемията, отчита положителен ефект от въвеждането на зеления сертификат. По-големият брой тестове от неваксинираните хора дава по-добра картина на инфекциозната ситуация и в резултат означава по-добра защита за населението. Седмичната заболеваемост на 100 хиляди души в момента е 35 - една от най-ниските в Европа, а процентът ваксинирани сред пълнолетното население на Италия е един от най-високите - 82 на сто.
Във Франция "зеленият сертификат" е в сила от юли, а ваксинираните са над 85%. Животът вече започва да тече нормално, защото хората без сертификат са незначителна част. От 1 ноември 2021 г. в Австрия работещите ще трябва да имат сертификат. Това се отнася за всички, чиято дейност предполага контакт с други хора. Скандинавските страни започнаха да премахват маски и ограничения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати