Анализи Новини

Стефан Янев: Повече яснота за сертификат за антитела ще има идната седмица

   
Стефан Янев: Повече яснота за сертификат за антитела ще има идната седмица

"Вероятно в средата на следващата седмица ще има повече яснота за издаване на сертификат при наличие на антитела след преболедуване на Covid". Това каза служебният министър-председател Стефан Янев по време на инициативата "Властта говори! Открито" във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Всички усилия на служебното правителство са насочени към това да не се стигне до затваряне, „това е крайна мярка“, добави Янев. По думите му усилията са да се запази здравето и живота на хората и да се повиши капацитета на здравната система. Търси се ограничаване на заразените чрез по висок процент на тестваните за коронавирус, обясни премиерът.

Пикът на заболеваемостта може би е в плато, каза премиерът като се позова на данните за заболеваемостта и анализите на експертите.  Премиерът е съгласен с критиките, че зеленият сертификат е въведен твърде бързо, но заяви, че всеки трябва да е обществено отговорен. Не задължаваме никого да се ваксинира, това е личен избор, каза още Янев и отрече да има натиск за въвеждането му отвън.

На въпроса за разширяването на условията за издаване на зелен сертификат и на тези, които имат антитела след преболедуване, той увери  че въпросът се проучва и вероятно в средата на следващата седмица ще има повече яснота. „Но нека не предричам какво ще решат специалистите, това не е политическо решение“, каза премиерът.

Утре ще се отворят офертите по обществената поръчка за щадящите тестове за децата от първи до 4 ти клас. Родителите ще имат право да оставят децата си да учат онлайн, ако не одобряват тестването, увери премиерът.

Инфлацията у нас е съизмерима с тази в другите европейски страни, процесът е глобален и не трябва да ни учудва, коментира премиерът още и обяви, че към края на годината инфлацията у нас ще е около 4 процента. Държавата има възможност да влияе на цената на тока и някои от възможностите вече са използвани, има и още. И днес ще се водят експертни разговори. По думите му цената на тока за бита, ще е основна тема от тук нататък с хоризонт до първи януари.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати