Транспорт

България и Египет засилват полетите помежду си

   
България и Египет засилват полетите помежду си

България и Египет ще засилят сътрудничеството в туризма с обмена на повече туристи. Това е станало ясно от срещата на посланика на Египет у нас Н.П. Халид Емара със зам.-министъра на туризма Мария Белколева. „Обсъдихме увеличаването на полетите, идеи и конкретни инициативи за насърчаване на туристопотока между страните и развитието на взаимното сътрудничество във връзка с подписаното споразумение от 2019 г.“, заяви пред TravelNews посланик Емара. Двете държави ще обменят информация, опит и ще правят съвместни обучения за бизнеса.

Египет се оказа най-предпочитаната дестинация от българите през 2021 г., като се очаква общият брой на посетилите я туристи да достигне 10 000 до края на годината. През пролетта и есента има средно по 2 чартъра на седмица до дестинацията. По зимното разписание на Летище София се очаква до Египет да летят European Air Charter, BH Air и други български авиокомпании, каза Халид Емара.

European Air Charter ще лети до Асуан, Египет, от декември до февруари веднъж седмично, както и до Кайро от 6 ноември 2021 г. До египетската столица полети ще има и авиокомпания BHАir, които започват от 3 ноември. В зимната чартърна програма не липсва и една от любимите дестинации за българите – Хургада, Египет. Няколко авиокомпании са планирали полети до там. Те започват от 31 октомври и ще продължат до януари включително, е станало ясно още на срещата между посланика и зам.-министър Белколева.

Халид Емара обяви, че Египет е отворена за туристи и безопасна дестинация с малко заболели от коронавируса. Страната очаква много гости през следващите месеци от Европа. Персоналът, който работи в туризма, е ваксиниран на 100%. Държавата допуска туристи с ваксинационен сертификат или с отрицателен PCR тест.  

От своя страна зам.-министър Мария Белколева е подчертала, че се увеличава и броят на туристите от Египет у нас. През 2019 г. е отбелязан ръст от 19% в броя туристически посещения на египетски граждани в България, а също така и 16,2 на сто увеличение в пътуванията на българи в Египет, показват данните на Министерството на туризма. България има много голям потенциал за развитие на различни видове нишов туризъм през четирите сезона на годината, което би могло да представлява интерес за египетските туристи. Това е планинският туризъм, СПА, културно-историческият и селският туризъм.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати