Турагенции

Туроператорите са притеснени от затваряне

   
Туроператорите са притеснени от затваряне

Евентуално затваряне, до което властите казват, че ще се стигне, ако сегашните мерки не дадат резултат, ще е пагубно за туризма. Това заяви пред БНР Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

По думите ѝ вече има записвания за зимния туристически сезон, но те не са гаранция, че тези резервации ще се осъществят, защото клиентите имат право да анулират пътуванията си без неустойки до много късен етап заради промените в рестрикциите в различни части на света.

"Зеленият сертификат ни предоставя възможност за предвидимост и да можем да управляваме по-лесно нашия бизнес в перспектива. Ние го подкрепяме, но въвеждането му без период за адаптация е доста шоково и подкрепяме исканията на колегите, които протестираха в четвъртък (28 октомври) заради това. Зеленият сертификат е необходимото условие в тази ситуация туризмът да съществува", заяви Горанова.

Посочи, че около 30% от колегите й са ваксинирани, а останалите предпочитали да се тестват.

Асоциацията настоява да бъдат отпуснати всички 70 млн. лв., заложени за помощ на бранша с актуализацията на бюджета. В момента одобрена процедура за отпускане има само за 30 млн. лв. от тях.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати