Новини Хотели

Хотелиерите плащат огромни сметки за ток

  02.11.2021 10:58  
Хотелиерите плащат огромни сметки за ток

Собственици на хотели във Варна и курортите предупреждават, че са заплашени от фалити заради високите цени на тока. От началото на август разходите им за електричество са се увеличили тройно. 

Хотелиерите са категорични, че драстичното поскъпване ще доведе до скок и в цените на нощувките. Някои от тях все още изчакват с надеждата да получат помощ от държавата, предава БНТ. Други обаче вече са вдигнали цените с около 30%. 

Собственикът на един от малкото целогодишно работещи хотели в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна Атанас Карагеоргиев е запазил цените на предлаганите услуги, въпреки драстичното поскъпване на тока. Макар че са като миналогодишните, отливът на туристи в момента е голям – в хотела има едва 40 гости.

"Най-много ток бях плащал 2019 г., бях стигнал 12 000 лева ток месечно. Сега е 31 000 лева трети месец подред при много по-малко заетост", жалва се той. Токът е сред най-сериозните разходи в туристическия бизнес и трябва да бъде калкулиран в цената. Затова е само въпрос на време всички хотелиери да вдигнат цената на нощувките. Пакетите с включено изхранване ще се оскъпят още повече и заради поскъпването на хранителните продукти. 

"Ние работим с предварително подписани договори и цени. Цените са формирани в течение на сезона, те са такива каквито са, а посрещаме гости, които са се записали преди 2, 3 и повече месеца." – обяснява Карагеоргиев.

Проблем за хотелиерите е и предварителното плащане на тока на свободния енергиен пазар. "Това първо ни поставя в много трудни условия, защото ние не разполагаме със свободни оборотни средства", категоричен бе хотелиерът. Въпреки тежката финансова криза в туризма, хотелът ще продължи да работи, категоричен е собственикът му. Собствениците на хотели имат право на помощ от държавата по мярката "60 на 40", но заради високите цени тя не е ефективна. 

Възможен изход от кризата е инвестирането в енергоспеспяващо оборудване, което ще доведе до рязък спад в разхода на ток. 

Хотелиерът бе категоричен, че ако спешно не бъдат взети мерки от държавата, високите цени на тока ще стопят приходите на хотелиерите от летния сезон и браншът отново ще бъде изправен пред сериозни финансови изпитания.Анкета

Къде ще пътувате за Коледа и Нова година?


Резултати