Новини Събития

Изследване на мумия преобръща историята на Египет

  04.11.2021 11:57  
Изследване на мумия преобръща историята на Египет

Подробен анализ на открита преди две години мумия, известна като Хуви, може да промени представата на човечеството за Древното царство в Египет. Оказва се, че египтяните са знаели много за мумифицирането и търговията, въпреки че учените смятат, че тези области са се развили много по-късно - през Новото царство, съобщава Science Alert.

Мумията, наречена по-късно Хуви, е открита през 2019 г. близо до Кайро. Останките са открити в некропол близо до гробницата на фараона и неговата свита.

Смята се, че по време на живота си Хуви е бил свещеник или високопоставен благородник. Погребалната му камера е богато украсена, а при мумифицирането са използвани качествени превръзки и смоли.

Археолозите са открили и рисунки по стените в гробницата на Хуви. Именно анализът на йероглифите показва, че мумията е много по-стара, отколкото се смяташе досега. Ръководителката на изследователския екип Шалима Икрам, доцент по египтология в Американския университет в Кайро, казва, че е напълно вероятно Хуви да е живял по време на Древното царство.

Какво означава това?

Откритието позволява да се предположи, че древните египтяни са усвоили напредничавата техника на мумифициране цели хиляда години по-рано, отколкото предполагат учените.

Освен това наличието на висококачествени смоли, внесени в Египет от Ливан, е доказателство за напреднала търговия. Това променя из основи разбирането за историята на Древното и Новото царство.

"Това ще промени изцяло представата за това как се е развило изкуството на мумифицирането. Материалите, технологиите, търговските пътища - всичко това напълно променя представата за Древното царство", казва Шалима Икрам.

Защо е толкова важно?

Процесът на мумифициране е бил от голямо значение за египтяните. Вярата им в задгробния живот била много силна и специфична, заради което внимателната подготовка за него била буквално вплетена в ежедневието им.

Фактът, че египтяните са усвоили усъвършенстваната техника на мумифициране много преди годините, посочени от учените, е доказателство за много по-високо ниво на социално развитие.

Досега се предполагаше, че останките в Древното царство са мумифицирани с пясък и сол, без да се премахват вътрешните органи. Рисунката на погребалната камера на Хуви обаче показва друго.

Така или иначе, Шалима Икрам планира да направи още радиовъглеродни датировки, за да потвърди откритията си. Ако нейната група се окаже права, повечето учебници по история на Древното царство ще трябва да бъдат пренаписани.