Турагенции

Френският парламент продължи действието на здравните пропуски до лятото

  05.11.2021 15:10  
Френският парламент продължи действието на здравните пропуски до лятото

Френският парламент одобри продължаването на мярката "въвеждане на здравни пропуски" до 31 юли 2022 г., предаде Франс прес.

Депутатите, чиято бе последната дума, приеха законопроекта, защитаван от кабинета, но отхвърлен снощи от Сената, в който доминира десницата.

Здравните пропуски ще се изискват до 31 юли, ако правителството не реши да ги премахне преди това. Предвижда се още удължаване на преходния режим за излизане от извънредното положение (с ограничения върху демонстрациите, движението на хора и т. н.), а директорите на учебни заведения ще имат достъп до данни за ваксинацията на учениците.

Здравните пропуски ограничават достъпа до редица обществени места като барове, кафенета, кина и средства за транспорт на дълги разстояния. Те се издават на изцяло ваксинирани хора или хора с отрицателен тест, съществуват в хартиена и дигитална версия.

Леви и десни опозиционни партии разкритикуваха предвиденото действие на пропуските по време на президентските избори, които ще бъдат през април, и след това на парламентарните избори.

Радикалната левица - "Непокорна Франция", заклейми "здравния авторитаризъм на правителството" и рисковете страната да се придвижи към "общество с тотален контрол".

Епидемията обаче дава признаци за ново засилване въпреки ваксинацията, обхванала вече над 75 на сто от населението.

Консервативната партия "Републиканците" и левицата смятат да сезират във връзка с продължаването на мярката Конституционния съд.