Заведения Новини

Нов сирийски ресторант впечатлява в Манастирски ливади в София

   
Нов сирийски ресторант впечатлява в Манастирски ливади в София

Сирийската традиция за готвене е една от най-старите в света. Тя има особена репутация за финес. С такъв приготвят своите ястия сирийски мигранти у нас, които представят кулинарните си умения в най-новия ресторант "Жулия" (Julia restaurant), в кв. "Манастирски ливади" в София. Той е малък и кокетен и се намира на ул. "Пирин" 71.
Сирийската кухня е разнообразна и представлява смесица от кулинарни традиции на арабските, средиземноморските и кавказките народи. Използват се предимно патладжани, тиквички, чесън, месо (обикновено агнешко и овнешко), сусам, ориз, нахут, боб, леща, бяло и карфиол, лозови листа, краставици, домати, зехтин, лимонов сок, мента, шам-фъстъци, мед и плодове.

Сирийската кухня се практикува с помощта на голям избор от предястия, известни като меззе. Обикновено се сервират заедно с арабския хляб преди основното ястие, последвано от кафе със сладкиши и плодове. Кулинарната традиция на тази страна се отличава с факта, че много от рецептите му датират от Средновековието.
Известната салата Табуле и сметаната хумус, добре познати извън тази страна, са ключови елементи на традиционния меззе. Като основно ястие, най-известното, е кибе. Неговият основен елемент е кайма или говеждо месо, богато ароматизиран и смесен с булгур.
Дадохме старт на вечерята с пухкав хумус по сирийска рецепта, който беше поръсен щедро със зехтин, суммак, нар, и нахут. Към него имаше избор от пресен арабски хляб. След това поръчахме салата "Фатуш" - прекрасна свежа комбинация от зеленчуци с пържен арабски хляб, овкусени с дресинг от суммак, лимон, джоджен и зехтин.
Поръчахме задължителното къббе (kibbeh). Във всички средиземноморски страни, където и да сте били, най-вероятно сте опитвали  къббе. Обикновено представлява дълбоко пържено, торпедообразно кюфтеподобно ястие, което се пълни с някакво парче месо. Това е и едно от националните ястия на Сирия.

Кебапът на сирийците определено прилича на нашите кебапчета, но се приготвя само от съвсем чисто агнешко или телешко месо, подправено единствено с кимион. Маклубе е още един тип ястие, или така наречената обърната манджа, която великолепно съчетава патладжани с кедрови ядки, месо и ориз.
"Живея в България от 6 години. Много ми се иска българите да знаят за нашата кухня, и да научат за нея. Тя е прекрасна. Много цветна и много ароматна. За нея са характерни много зеленчуци, булгур, свежа е и много древна", заяви Зоя Жабали.
Julia restaurant освен приятна обстановка, предлага вкусна храна. Всичко се приготвя на място. Черешката в менюто са уникалните десерти. Ние опитахме сирийска баклава, но има кюнефе и уарбат. От заведението обещават, че ще изненадат приятно клиентите си не само с отличната храна и обстановка, но и с достъпни цени.
Фактът, че опитите за разнообразяване на кулинарния вкус с нови ресторанти в София не престават, е много позитивен за града, за гражданите и гостите!

Мирослав Иванов


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати