Събития

Реставрираната Алея на сфинксовете в Египет ще бъде открита на 25 ноември

   
Реставрираната Алея на сфинксовете в Египет ще бъде открита на 25 ноември

Реставрираната Алея на сфинксовете в египетския град Луксор ще бъде открита на 25 ноември, предаде БТА. Дълго пазената в тайна дата беше обявена от Министерството на туризма и антиките на Египет на Фейсбук страницата на ведомството.

В подготовка за откриването 2700-метровата алея през реставрация преминаха и хипостилната зала в храма на Амон-Ра в Карнак и статуята на Тутмос Втори. В самия Луксор бяха ремонтирани улици и площади, подменено беше улично осветление и бяха поставени информационни табели.

След успеха на "Златния парад на фараоните", при който мумиите на осемнадесет фарона и четири царици бяха пренесени в новия Национален музей на египетската цивилизация в Кайро, събитие с подобен мащаб предстои и в Луксор. То ще пресъздаде древноегипеския фестивал Опет, по време на който жреците са преминавали в процесия от Карнак до Луксор по Алеята на сфинксовете, носейки специален олтар на божествата Амон-Ра, Мут и Хонсу.

Главен процесионен път, наричан Алея на сфинксовете, с две редици от общо 1350 сфинкса, е изграден по време на фараона от Тринадесетата династия на Древен Египет Нектанеб Първи на мястото на по-стар процесионен път, сочат текстове в червения храм на царица Хатшепсут в Карнак.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати