Събития

Европа светкавично се затваря за Южна Африка заради нова мутация на COVID-19

   
Европа светкавично се затваря за Южна Африка заради нова мутация на COVID-19

Европейският съюз се опитва незабавно да прекрати въздушните връзки с няколко държави в южната част на Африка заради нов вариант на коронавируса, който предизвика през последните часове сериозна тревога заради откритите десетки необичайни мутации. Заради B.1.1.529 извънредно се събира специалният комитет на Световната здравна организация за еволюцията на COVID-19, а учените се опитват да разберат дали и колко по-бързо се разпространява той и особено дали може да заобикаля имунния отговор на ваксинирани и преболедували.

Всички страни, които все още прибират гражданите си от този район, ги поставят под задължителна 14-дневна карантина. Според властите в Перетория, такава реакция в чужбина е прибързана.

Великобритания, Израел, Италия и Сингапур вече спряха полетите от и до Република Южна Африка (има и случай от Хонконг, но той е на пристигнал от тази страна), Ботсвана, Мозамбик, Намибия, Лесото, Есватини и Зимбабве, както и не позволяват транзитното преминаване на пътници, идващи от тези страни. Индия и Япония въведоха засилено тестване на летищата.

Германия обяви, че ще прибере само гражданите си от този район. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, написа в "Туитър", че ще предложи на страните членки задействане на т.нар. аварийна спирачка за незабавно прекъсване на връзките с определен проблемен район от света.

Британската агенция за здравна сигурност обяви, че B.1.1.529 има два пъти повече мутации от Делта варианта на COVID-19 и това е "най-важният вариант досега". Причината е, че от около установени 50 мутации 32 са в шиповия протеин и това го е направило "драматично по-различен" от варианта на коронавируса, на чиято база са разработени ваксините. По първоначални съобщения от Южна Африка със сигурност един от PCR тестовете засича този вариант.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати