Анализи

Преговарящите се разбраха за електронни визи

   
Преговарящите се разбраха за електронни визи

Преговарящите за съставяне на правителство от "Промяната продължава", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" се разбраха българските визи да се издават електронно и цените им да бъдат намалени, за да се насърчи посещението на туристи от трети страни. По предложение на БСП в Българската банка за развитие ще има кредитна линия за сектора. Учениците пък ще бъдат водени на екскурзии по исторически места, като ще се търсят средства от държавния бюджет.

Предстои да се обсъди как да се насърчи браншът да окрупни организациите си, за да има национална представителност. Кирил Петков от ПП обяви, че това е голям проблем, защото сега има много структури, които претендират за представителност. Не се прие обаче една организация да участва заедно с държавата за разпределение на ресурса за национална реклама.

Предложението на БСП ваучерите за храна да се вдигнат до 100 лв. и да се използват и в туризма предстои да бъде обсъдено, както и това дали да има безплатни бързи тестове за клиентите. Ще се търси вариант в преговорите по финанси. Сред предложенията, които са дискусионни, остава и това туроператорите, чиято дейност се налага временно да спре в ситуации като пандемията, да не се налага за времето на спиране да плащат задължителните застраховки.

Идеите на "Продължаваме промяната" да се довършат започнатите гранични пунктове, да се насърчи браншът доброволно да се сертифицира, да бъдат декриминализирани дейностите по посрещане на собствените туристи с нелиценцзиран транспорт, да се развиват веломаршрути.

Брандингът и рекламата на България ще бъдат променени и премахнати корупционните практики, както предложи ИТН. Освен това ще бъде създаден Гаранционен фонд за туроператорите и туристическите агенти.

Преговарящите се обединиха около предложенията на "Демократична България" за развитие на здравния туризъм, съобразяване на капацитета на легловата база с този на инфраструктурата, създаването на гаранционен фонд за изходящия туризъм, да се развиват веломаршрути.

Обект на допълнителна дискусия е преразглеждане на административната структура и функции на Министерството на туризма, прецизиране на това кой участва в Националния съвет по туризъм като и наредбата за къмпингуване.

Допълнително ще се решава дали облекчението от 9% ДДС за ресторантите да остане и в бъдеще. Според Кирил Петков този въпрос трябва да се обвърже с допълнително изсветляване на сектора като се забрани плащането на заплати в плик.

Най-много спорове предизвика темата дали трябва да има национална резервационна система, за да бъдат обложени и настаняванията, които в момента минават през различните платформи. Става въпрос за апартаментите в Airbnb, Booking.bg и др.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати