Новини Събития

Българският павилион на ЕКСПО Дубай рекламира жената на Таки

  01.12.2021 14:40  
Българският павилион на ЕКСПО Дубай рекламира жената на Таки

Освен с Панагюрското златно съкровище, България е рекламирана на световното изложение ЕКСПО Дубай и от манекенките Боряна и Анна Шехтови. Това съобщиха за TravelNews представители на туристическия бизнес, които са посетили българския павилион и са възмутени от изявата. Анна Шехтова е презентирана като фотограф и наскоро е представила своя изложба в павилиона със снимки на известни българи, които живеят в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Фотографиите са били подредени насред най-популярното ни златно съкровище. На една от снимките е нейната сестра Боряна, която е представена с бащиното име Стефанова „като модел и талантлив интериорен дизайнер, работи и създава нейните красиви проекти, вдъхновени от безкрайните възможности в Дубай“.

Боряна Стефанова Шехтова е представена като интериорен дизайнер

На този етап не става ясно кой е разрешил поставянето на изложбата на Анна Шехтова в българския павилион на ЕКСПО Дубай, който по принцип е празен и неприветлив в сравнение с тези на останалите страни. От Министерството на икономиката, което е организатор на представянето на България, обявиха, че не е искано позволение от тяхна страна. Министър Даниела Везиева ще назначи проверка по случая, допълниха от ведомството.

Изпълнител на участието е консорциумът ДЗЗД "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020", който е избран по време на управлението на ГЕРБ от бившия министър на икономиката Емил Караниколов. От месец има нов управител на консорциума – Галина Райчева. „Изложбата на Анна Шехтова с известни българи в ОАЕ е направена по молба на българския посланик в арабската страна Богдан Коларов. Ние нямаме отношение към това събитие“, заяви Райчева. Ставало въпрос за частно събитие с гости и пиано. Изложбата не е включена в официалната програма на българския павилион, коментира Райчева. Външно министерство и посланик Коларов засега запазват мълчание какво е наложило организирането на събитието, кои гости са били поканени и присъствали и кой е платил за него.

Боряна Стефанова Шехтова е жена на подземния бос Христофорос Аманатидис, известен с прякора Таки, от когото има и дете. Таки е търсен от българските власти и Интерпол за разпространение на нартотици, като се смята, че се укрива в Дубай, където се премести и роди самата Боряна Шехтова. Другата сестра Анна Шехтова живее също в Дубай със строителния предприемач Георги Василев, който е съдружник в известната компания "Джи пи груп", обвързвана в медиите с бившия генерален директор на „Лукойл България“ и един от големите хотелиери у нас Валентин Златев.

Българското участие е разочароващо

Българското участие на ЕКСПО Дубай е разочароващо и съпътстващо само със скандали още от откриването на световното изложение на 1 октомври 2021 г., което е шест месеца и ще продължи до края на март 2022 г. Още преди откриването репликите на Панагюрското златно съкровище и предмети от Варненския некропол бяха задържани на митницата в Дубай. Последва нулев интерес към българския павилион, който е оформен по доста непривлекателен начин - с мокет на пода и обикновени стъклени витрини.

Изпълнителят на участието ДЗЗД "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020" е съставен от фирмите „Проджект Мениджмънт Адвайзори“, АРКА-Л.Т.Д., Д.о.Ф., „Сиела Норма“ и „Инфинити Травел“. Срещу 6,7 млн. лв. те организират българското представяне в Дубай. Не е ясно какъв опит в организирането на изложения има "Сиела Норма" АД, която доставя машините за изборите. Нейният управител Иван Тодоров е съдружник и в туроператора "Инфинити травел", показва справка в Търговския регистър. Фирмата "Арка" от 20 години са "абонирани" да правят щандовете на България на туристическите изложения в чужбина.

ЕКСПО Дубай се провежда под наслова "Обединявайки умовете и създавайки бъдещето”. В него участват над 190 държави и проектите им във футуристичния изложбен комплекс създават усещане за цял един град в южните покрайнини на Дубай.

Мирослав Иванов