Анализи

Румен Драганов: Над половин милион българи ще бъдат на курорт за Коледа

   
Румен Драганов: Над половин милион българи ще бъдат на курорт за Коледа

Над половин милион българи ще пътуват в страната за Коледа и Нова година. Това каза в ефира на bTV Radio Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му COVID-19 не отказва българските туристи от пътувания, а новият вариант „Омикрон“ няма да се окаже пречка за предстоящите празници.

„Имаме два дълги уикенда. Коледа и Нова година се падат така, че по 4 дни хората ще бъдат свободни. Изкупени са къщите за гости и малките семейни хотели. Има много резервации в 4 и 5-звездни хотели в планинските курорти. Същото важи и за много хотели по Черноморието и на други места, тъй като имаме вече целогодишен туризъм там, където се предлага балнео, СПА, уелнес“, каза още Драганов.

В по-скъпите хотели кувертите стигат до няколко хиляди лева за четирима души.

„Говорим за 4-5 нощувки, но цените не падат под 100-150 лв. на човек на ден“, каза той.

Египет, Дубай и Карибският басейн са сред дестинациите зад граница, където българите предпочитат да пътуват за празниците в края на декември и началото на януари.

По думите на Драганов има голям интерес и за нашите курорти от чужденци – Великобритания, Ирландия, Полша, Скандинавия, Русия и от съседните страни.

„През зимния туристически сезон у нас се очакват около 1 200 000 чужди туристи. За сравнение миналата зима е имало 600 000 чужденци, а през 2019-та те са били 1 670 000“, каза още той.

За студентския празник в Банско се очакват около 2 000 студенти от съседни държави.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати