Новини Събития

Бизнесът и синдикатите се скараха за ДДС-то в туризма

   
Бизнесът и синдикатите се скараха за ДДС-то в туризма

Работодатели и синдикати не постигнаха съгласие дали трябва да се удължи намалената ставка ДДС от 9% за ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Това бе обсъдено на заседание на тритранката.

Бизнесът подкрепи мярката, като АИКБ предложи намалената ставка за книгите да остане за постоянно, заради "общото илитератство и безпросветност" на цялото общество. БСК пък поиска намаляване за целия сектор храни и напитки, без алкохолните. КРИБ обаче се въздържа.

Синдикатите категорично не одобряват 9% ДДС да остане за ресторантите. Според КНСБ диференцираната ставка не цели поевтиняването на стоки, затова бизнесът трябва да се подкрепи през разходите, а не през приходите. Те искат общо намаляване на ДДС на 15% за всички, за да има ефект по цялата верига.

КТ "Подкрепа" също искат диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост.

Това можело да се компенсира чрез намаляване или отпадане на минималния осигурителен доход, или увеличаване на корпоративния данък на 12%.

Спор възникна и относно предложението на Асен Василев относно съкращаване на администрацията. Според синдикатите това ще доведе до увеличение на безработицата и нефункципниране на държавата, тъй като и в момента има недостиг на държавни служители- например инспектори, социални работници. "Когато Асен Василев за пореден път заговори за редукция на държавните служители и даде за пример полицаите, да си спомни, че в тях влизат не само служители на МВР, но и на пожарната и други. 90% от бюджета на МВР отиват само за заплати. Да спре популизмът и да спрат да лъжат, че ще намалят още администрацията, защото няма накъде" призова Ваня Григорова от "Подкрепа", а КНСБ я подкрепиха.

Васил Велев обаче опонира, че 1/3 от тези 30 хил. души, които Асен Василев иска да съкрати, са пенсионери и могат да работят като консултанти. Едва 10 хил. ще са ефективно уволнени, но и 30 хил. да са, има работа за всички в реалния сектор, категоричен беше той.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати