Турагенции

Гаранционният фонд в туризма ще се създава без прякото участие на държавата

   
Гаранционният фонд в туризма ще се създава без прякото участие на държавата
Министър Стела Балтова (в средата), Ерик Дрезин и Димитрина Горанова работят в посока всички отговорности между различните оператори в туризма да бъдат изравнени

Гаранционният фонд в туризма за защита на потребителите и бизнеса ще бъде създаден без прякото участие на държавата с предоставянето на средства от бюджета. Това стана ясно на годишната среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), която отбелязва днес 25 години от създаването си. За фонда настояват най-вече туроператорите, тъй като техните застраховки за професионална отговорност се оказаха неработещи в условията на световна пандемия. Министерството на финансите е против отпускането на средства от бюджета за създаването на Гаранционния фонд, тъй като ще представлява нерегламентирана държавна помощ, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той не може да бъде държавен орган, а трябва да бъде частен и да е създаден изцяло със средства на бизнеса. Държавата ще търси вариант да се включи единствено с кредитна линия като гаранция, обясни Георгиева.

Министерството на финансите обаче иска параметри, анализ и рамка на фонда. Засега не е ясно кой ще ги направи. В Министерството на туризма е създадена работна група, която е съвместна с туристическия бизнес. Очаква се към нея да се присъединят финансови експерти и банкери. Тепърва ще се търси финансовият модел на Гаранционния фонд и ще се вземе опита на Германия, която го е създала през тази година, коментира Даниела Стоева от АБТТА, бивш зам.-министър и управител на „Тандем травел“. Според нея чрез бъдещата структура ще бъдат гарантирани вземанията на клиентите при кризи и фалит на туроператори. Хотелиерите също може да имат интерес да влязат в Гаранционния фонд, защото средствата им ще бъдат защитени при фалити на туроператори, както беше случаят с „Томас Кук“, обясни Ирена Георгиева.

Главният секретар на Европейската асоциация на туроператорите (ECTTA) Ерик Дрезин беше специален гост на форума на АБТТА, която е нейн член. Той обяви, че заедно с Европейската комисия вървят в посока на промяна на директивата за защита на потребителите при пътуванията. Клиентите и бизнесът ще имат по-голяма защита при фалит на туроператори, агенти и авиокомпании. Същото се отнася и при кризи като сегашната пандемия. Ваучерите ще бъдат включени в бъдещото законодателство, като парите по тях ще бъдат защитени чрез застраховки или Гаранционния фонд в съответната страна - членка, каза Дрезин. Целта е всички отговорности между различните оператори на пазара да бъдат изравнени. В този смисъл ще бъдат регламентирани и B2B отношенията между туроператори, агенти, авиокомпании, хотелиери, транспортни фирми и др. оператори в туризма, обясни Ерик Дрезин.

АБТТА подкрепя, следи и участва в дискусиите за промяната в европейската директива, каза Димитрина Горанова, председател на организацията. „Трябва да работим заедно, да споделяме възгледите и проблемите си“, подчерта тя.

Министърът на туризма Стела Балтова изрази по време на срещата очакване за по-високи резултати в българския туризъм през тази година спрямо 2020 г. Нивата обаче ще са далеч по-ниски от тези през 2019 г. В България туризмът и свързаните с него отрасли са формирали през 2019 г. около 10,7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната или около 13,1 млрд. лева в БВП. През 2020 г. този дял е бил 4,8 процента, а в края на 2021 г., се очаква резултатите да са по-високи спрямо предходната година, но все още далеч по-ниски спрямо 2019 година. „България е на едно от добрите места по възстановяване на туризма сред останалите страни в ЕС, обясни Балтова.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати