Новини

Швейцария налага строги мерки за неваксинираните

  10.12.2021 19:21  
Швейцария налага строги мерки за неваксинираните

Швейцарското правителство представи предложения за широки нови ограничения с нарастването на заразените с COVID-19, включително забрана на неваксинирани хора да посещават ресторанти и културни дейности, както и изисквания за работа от вкъщи, информира "Франс прес".

Правителството представи две предложения за нови мерки, целящи овладяване на нарастващите темпове на заразяване, и уточни, че окончателното решение ще бъде обявено във вторник.

"Бих искал да кажа да се наслаждавате на празниците", отбеляза президентът Ги Пармелин на пресконференция, като добави, че "за съжаление правителството трябва отново да предложи допълнителни мерки, за да спре нова вълна" от заразени.

Понастоящем за влизане в ресторанти и широк спектър от обекти се изисква т. нар. COVID сертификат, удостоверяващ, че притежателят или се е възстановил от COVID-19, или е бил ваксиниран, или е дал отрицателна проба.

Но и двете предложения на правителството до голяма степен биха изключили неваксинираните хора, независимо дали имат отрицателен тест.

"Убеден съм, че ваксината остава най-добрият ни шанс да сложим край на тази повтаряща се криза", посочи Пармелин, призовавайки всички онези, които все още не са получили ваксина, да получат такава.

Съгласно двете правителствени предложения само хора, които са се възстановили от COVID-19 или са били ваксинирани, ще имат достъп до културни и спортни събития на закрито.

За разлика от сега, те ще трябва да носят маска.

На места, където носенето на маски не е възможно, като ресторанти, нощни клубове или басейни, ще се изисква отрицателен тест съгласно един от сценариите.

Съгласно втория, по-строг сценарий, всички такива места ще бъдат затворени.

И в двата случая правителството посочи, че работата от дома отново трябва да стане задължителна, а студентите трябва да се върнат към дистанционното обучение.

Швейцария, както и голяма част от Европа, е засегната от пета вълна от заразени.

Богатата Алпийска република с около 8,6 млн. души население досега е регистрирала 1,1 млн. заразени с коронавируса и над 11 300 починали.

Повече от 66 процента от населението е ваксинирано.

Тази седмица Швейцария регистрира над 12 300 новозаразени за 24 часа - най-високият брой за денонощие от началото на пандемията.

"Епидемиологичната ситуация е много критична и се развива в неблагоприятна посока", предупреди правителството в изявление.

Той подчерта, че натискът върху болниците и интензивните отделения в цялата страна отново нараства.

"Делта" вариантът на вируса остава доминиращ, но правителството заяви, че се страхува, че новият, силно мутирал вариант "Омикрон", който изглежда е най-предаваемият досега, рискувал допълнително да влоши ситуацията.