Новини Събития

Туристическият бранш ще има един представител в парламента

   
Туристическият бранш ще има един представител в парламента

От днес туристическият бранш ще има един представител в парламента – Илин Димитров, който е председател на Варненската туристическа камара. Той влиза като народен представител от „Промяната продължава“ на мястото на Даниел Лорер, който става министър на растежа и иновациите. Димитров е шести в листата за област Варна. Илин Димитров беше и сред спряганите имена за министър на туризма, но отпадна след като постът отиде в БСП и днес ще бъде гласуван на него Христо Проданов.

Останалите представители на туристическия бизнес не успяха да влязат в парламента. Това са Любомир Попйорданов от ПП, който е председател на Асоциация „Планини и хора“, Ивайло Кожухаров, който е експертът по туризъм на „Има такъв народ“ и Тодор Иванов от ИТН, собственик и управител на "Кондор холидейс". В останалите политически партии няма хора, разбиращи от туризъм. От ГЕРБ влезе като депутат Николина Ангелкова, но не е припознавана като специалист и човек от бранша. Тя беше уволнена от поста министър на туризма при третото правителство на Бойко Борисов след настоявания и протести от бизнеса за неадекватни решения при започването на световната пандемия.

Новият депутат Илин Димитров е на 38 години и вероятно ще стане член на бъдещата комисия по икономика в Народното събрание, към която е туризмът. Димитров е в сферата на туризма вече 24 години. Кариерата му започва в Албена като стажант, когато е едва на 14-годишна възраст. Целият му живот преминава в сектора. Владее отлично английски, немски и руски език. Запален ловец е и пътешественик. Женен, с две деца. Председател е на Варненската туристическа камара от миналата година и преподавател в Икономическия университет във Варна. Завършил е езикова гимназия с немски и английски. Има три бакалавърски степени от 3 учебни заведения: Международен колеж – Албена , специалност „Маркетинг и мениджмънт“; Колеж по туризъм – Варна, специалност „Организация и управление на хотели и ресторанти“ в Стопанска академия – Свищов, специалност „ Стопанско управление“. Магистър е по Стопанско управление от Стопанска академия – Свищов и доктор по туризъм от ИУ- Варна.

Кариерата му започва от най-ниското стъпало в туризма. От 1997 до 2006 г. минава през сервитьор, барман, администратор, връзки с гостите, анимация. От 2007 развива собствен бизнес в сферата на туристическата анимация. От 2011 г. преподава в Колеж по туризъм – Варна. От 2016 г. развива бизнес в сферата на трудовото посредничество. Собственик е на най-голямата фирма за внос на кадри от чужбина в страната. Работи с 9 страни и има над 50 офиса на на 3 континента. От 2020 г. е директор на Център „Кариери, предприемачаство и маркетинг“ към ИУ- Варна.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати