Транспорт

Британските авиокомпании поискаха помощ от правителството

   
Британските авиокомпании поискаха помощ от правителството

Не ми изглежда добре туристическият сектор като цяло, защото не може да си поеме въздух. Какво ново? Кое тежи на търсенето?

Последните промени в ограниченията за пътуване и въвеждането на нови тестове преди пътуване и след пристигане, включително изискването за карантина до резултатите от PCR теста – всичко това тежи на сектора на туризма и пътуванията. Хората се въздържат да купуват почивки в най-критичния момент на годината, когато авиокомпаниите очакваха ръст на резервациите и след една отменена Коледа.

Авиокомпаниите очакваха след всичко това търсенето да се засили тази Коледа.

Това не се случва заради различните правила и опасения, че ще има ограничения за пътуванията, ако хората си резервират билети.

Какво искат авиокомпаниите? Правителството да поеме дял в тях или още помощи?

Те казват, че искат категорична икономическа помощ.

Досега правителството е предлагало програми за помощ и подкрепа под формата на заеми, подкрепени от данъкоплатците.

Предстои да видим от какво ще се нуждаят авиокомпаниите сега. Те обаче казват, че е продаден само 30% от предлагания капацитет, особено за Коледа.

Защо е толкова важен зимния сезон на отпуските?

Авиокомпаниите практически не са летели от 18 месеца.

За авиоиндустрията е от критично значение подновяване на някакъв трафик. Особено след като очакват по Коледа и през януари да има и ръст на резервациите за лятото.

Хората няма да си запазват почивки за лятото по обичайното време, когато го правят – коледните празници, ако не се чувстват спокойни.

Авиокомпаниите отчаяно се нуждаят от кеш и тези резервации са начин да го получат, както и да видят какво е търсенето, докато планират лятната програма.

Трудно ли е да кажем каква част от резервациите са провалени? Говорих с ресторантите и там е друго. Хората страхуват ли се от Омикрон заради тестовете или просто засега са спрели резервациите?

И преди директорите на авиокомпании са казвали, че хората не резервират до последния възможен момент. Това се дължи главно на неизвестността по отношение на ограниченията за пътуване.

Никой не иска да остане с купен билет или платена ваканция без възможност да пътува и да получава ваучери.

Хората чакат и резервират колкото се може по-късно или изобщо не резервират и казват, че ще пътуват по-късно.

Това отразява ли се на превозвачите по същия начин? Сигурно мнозина ще се откажат, ако полетът е по далечна дестинация? Или греша?

Посещаването на семейства и близки е по-устойчиво от другите сектори според интервютата, които сме правили преди това с директори на авиокомпании. Пътуването с цел посещение на семейството е най-важното.

Но първите пътувания, които падат за пътуванията по работа и туристическите.

Източник: Bloomberg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати