Новини Събития

Влизането от неделя в Гърция само с отрицателен PCR тест за Covid-19

   
Влизането от неделя в Гърция само с отрицателен PCR тест за Covid-19

Влизането от неделя в Гърция само с отрицателен PCR тест за Covid-19, независимо дали човекът е ваксиниран, ще е временна мярка и ще се прилага само за периода на Коледните празници.

Това е уточнил официален гръцки представител, цитиран от изданието "Политико".

Пояснението идва, след като премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви допълнителни мерки за влизане в страната, а именно - с отрицателен PCR тест, направен в рамките на 48 часа преди пристигане в страната.

Туристическият сектор в Гърция е недоволен от решението на властите да изискват отрицателен PCR тест за влизане в страната, като част от ограничителните мерки срещу варианта Омикрон, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Масово се анулират резервации за празниците от чужденци, съобщават от туристическите агенции. Гърците също преосмислят и отказват да пътуват за празниците в чужбина.

От неделя, 19 декември, влизане в Гърция ще става само с отрицателен PCR тест, направен 48 часа преди пътуването.

Специалистите в Гърция са на мнение, че само ваксината не е достатъчна срещу разпространението на варианта Омикрон. Регистрирани са 10 случая на новия вариант - в Атина и остров Крит.

От Съвета за борба с пандемията приканиха правителството да затвори за определен период училища и нощни заведения.

Учители искат министерството на образованието незабавно да забрани ученическите екскурзии. Ежедневно 26% от новозаразените са деца до 18 години, съобщават от здравното министерство в Гърция.

Заведенията и магазините остават отворени, но само за ваксинирани.

Засега правителството не обмисля да разшири задължителното ваксиниране, заявиха министри.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати