Заведения Новини Хотели

Парламентът реши ДДС за ресторанти и хотели да остане 9%

   
Парламентът реши ДДС за ресторанти и хотели да остане 9%

Ипрез следващата година данъкът върху добавената стойност (ДДС) за ресторанти, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки стоки и спортни услуги ще бъде 9%, а не 20%, каквато е ставката за останалите стоки.

За удължаване на антикризисната мярка, която бе въведена заради COVID пандемията и трябваше да важи до 31 декември, гласуваха единодушно депутатите от всички партии. За 2022 г. мярката ще струва на бюджета 175.1 млн. лв., а браншовите организации на собствениците на заведения поискаха мярката да важи безсрочно, каквото бе и първоначалното предложение на управляващото мнозинство.

Законопроектът бе приет спешно на първо и второ четене днес, а от ДПС използваха случая да кажат на "Демократична България", че невинаги е нужно обществено обсъждане" със свещените неправителствени организации". Решението обедини два проекта - на управляващото мнозинство и на ГЕРБ.

От "Възраждане" обявиха, че ще внесат законопроект за нулева ставка на ДДС върху лекарства, книги и храна от малката потребителска кошница, което щяло да струва на бюджета над 1 млрд. лв. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят идеята и предложиха 9% и за аудиокнигите. От ДПС призоваха през следващата година да се прегледат антикризисните мерки.

Въпреки че ГЕРБ подкрепят удължаването на антикризисната мярка, депутатът Христо Гаджев се опита да оспори гласуването на две четения днес, тъй като имало допълнителни предложения от "Възраждане", но мнозинството отхвърли възраженията, след което последва дебат. Зам.-председателят на парламента от "Възраждане" Цончо Ганев обвини депутатите, че бързат да идат на Малдивите, а бедните нямат с какво да си купят лекарства. Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски го призова да не политиканства, а да направи предложенията си при приемането на бюджета. След което каза, че никой от депутатите няма да ходи на Малдивите и Сейшелите.

Депутатът от "Има такъв народ" Пламен Абровски каза, че са готови да си отменят ваканцията. Колегата му от "Демократична България" Георги Ганев каза, че ако не гласуват днес, ставката за изброените бизнеси ще се качи на 20% от 1 януари, но ако искат обхватът на закона да се разшири, е нужен нов законопроект и обществено обсъждане. А председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански каза, че ГЕРБ и "Възраждане" или трябва да предложат прекратяване на коледната ваканция, или да обяснят на ресторантьорския и хотелиерския бизнес защо се вдига ставката. Зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин обяви, че "Възраждане" хем е подкрепила законопроектът да бъде приет и на второ четене днес, хем оспорва това. Накрая лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предложи да се отмени епидемичната обстановка, което на практика значи да паднат антикризисните мерки.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати