Новини Събития

За поредна година Царевец посрещна тържествено първия за годината турист

   
За поредна година Царевец посрещна тържествено първия за годината турист

В Архитектурно-музейния резерват Царевец във Велико Търново беше спазена традицията и за 13-а година тържествено и с подаръци беше посрещнат първият турист в крепостта за календарната година, съобщи БНР.

Крепостта Царевец е единственият музеен обект в страната, който работи целогодишно. Точно в 12 часа на обяд на 1 януари беше посрещнат първият турист за година, който се явява и първи посетител за страната в музеен обект. Семейство Йордан и Благовеста Петрови от Велико Търново с малката си дъщеря и техни приятели от София са първите туристи, които минаха през портата на крепостта: 

„Днес сме тук, за да можем да покажем на нашите деца българското минало и по този начин да стъпим здраво, да продължим напред“, каза Йордан Петров. 

„Да гледаме с надежда към бъдещето, да знае миналото си и да се гордее, че е българка“, допълни Благовеста Петрова.

Първите туристи внесоха в крепостта Царевец новогодишната си баница с късмети, а от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов, който беше и техен персонален екскурзовод, получиха Паисиевата „История славянобългарска“ и бутилка музейно вино. 

Близо 200 000 са туристите за миналата година в музейните обекти във Велико Търново, очаква се тази година да е по-добра, коментира Иван Църов:

„Имаме готовност на всички обекти да посрещаме нашите гости. Пожелавам да имаме една спокойна и плодотворна година. Хората да са по-спокойни и да има на лицата им усмивки“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати