Анализи Новини

СЗО: До дни Омикрон ще доминира в цяла Европа

  02.01.2022 14:08  
СЗО: До дни Омикрон ще доминира в цяла Европа

Представителят на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила предупреди, че до дни Омикрон ще е доминиращ на Стария континент.

„Знаем, че Омикрон се разпространява изключително бързо и в рамките на няколко седмици ще доминира във все повече страни в европейския регион, вероятно докарвайки до ръба всички затруднени в момента здравни системи“, каза още той пред Нова тв.

По думите му не можем да си позволим да стискаме палци и да се надяваме на най-доброто. „Напрежението между здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде огромно. Поради ниското ниво на ваксинация в България предизвикателството може да бъде дори по-голямо от други страни в ЕС“, подчерта Сила.

По въпроса за въвеждането на локдаун в засегнатите държави д-р Сила отбеляза, че за СЗО това се разглежда само като последна мярка.

„Тя може да е ефективна, но е и много скъпа. На този етап от пандемията имаме инструментите, които ще ни позволят да реагираме на COVID-19 и в същия момент да запазим животите ни“, посочи представителят на Световната здравна организация.

„2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички трябва да научим уроците, които тази година ни преподаде. В това отношение 2022 г. трябва да бъде краят на пандемията на COVID-19, но трябва да бъде и началото на нещо друго – нова ера на международна солидарност и национално единство“, коментира още представителят на СЗО.

„Нашият успех зависи от това как и кога прилагаме тези инструменти. Трябва да продължим да увеличаваме нивата на ваксинация и да подкрепяме всички отговорни за контрола на заболяването. Спазването на мерите е много важно при варианти като Делта и Омикрон“, категоричен е д-р Скендер Сила.