Новини

Министър Проданов прехвърли 36 млн. лв. за туризма за 2022 г.

   
Министър Проданов прехвърли 36 млн. лв. за туризма за 2022 г.

Министърът на туризма Христо Проданов прехвърли неусвоените 36 млн. лв. държавна помощ за туристическия бизнес от миналата година за 2022 г. Те са в трансферна сметка на Министерството на финансите и не се губят, защото са одобрени от Министерския съвет, заяви Проданов пред TravelNews. Средствата останаха неусвоени от гласуваните от парламента миналата година общо 70 млн. лв. за бранша.

Първите 30 млн. лв. бяха разпределени между 2220 фирми на 30 декември 2021 г. Те ще ги получат тази или следващата седмица. Втората схема от 30 млн. лв. за ликвидна подкрепа на туризма е изпратена за нотификация в Европейската комисия. По нея ще могат да кандидатстват хотели, ресторанти, туроператори и туристически агенти. Христо Проданов очаква да бъде одобрена до края на януари и веднага след това да бъде отворена за кандидатстване. Същото се отнася и за държавната помощ от 6 млн. лв. за туроператорите и туристическите агенти за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19. „Докато чакаме нотификацията от Брюксел, подготвяме и ще пуснем конкурс за оценители на бъдещите кандидати за държавната помощ“, обясни Христо Проданов. Компаниите ще имат около 20 дни за подаване на заявления през Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), която е към Министерския съвет. След това оценителите ще разгледат проектите, а министърът на туризма трябва да издаде заповед с одобрените фирми. Средствата трябва да бъдат отпуснати през март.

Предвидените 4 млн. лв. за екскурзоводите се губят и се връщат в държавния бюджет. Причината е, че на условията за кандидатстване, гласувани от Народното събрание, могат да отговорят само около 100 човека, които са самоосигуряващи се. Регистрираните екскурзоводи и планински водачи в страната са около 1300. Повечето от тях работят като фирми, туроператори, агенти или са назначени в други компании и не могат да кандидатстват. Христо Проданов обясни, че ще се търси вариант с преоформяне на помощта за екскурзоводите и планинските водачи в държавния бюджет за 2022 г.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати